Hrvatski resorni ministar o Trgovskoj gori: Uvijek ima nezadovoljnih

Vijesti 29. jul 201912:54 > 13:13
N1

Ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić rekao je hrvatskim novinarima da će konačna odluka o lokalitetu odlaganja nuklearnog otpada biti u oktobru te da bez obzira na odluku "uvijek ima nezadovoljnih".

“U svakoj odluci koju donosite nemoguće je pomiriti sve moguće stavove i uvijek ima nezadovoljnih”, kazao je hrvatski resorni ministar.

“Što se tiče samog procesa donošenja odluka o konačnoj lokaciji srednjeg i niskog radioaktivnog otpada međudržavno povjerenstvo Republike Hrvatske i Republike Slovenije sastaće se negdje u rujnu, odnosno listopadu ove godine. Konačna odluka o tome još nije donesena imamo nekoliko termina koje moramo iskomunicirati ministrica Bratušek i ja. Na tom povjerenstvu zauzećemo stavove po pitanju eventualnih daljnih razgovora, odnosno po pitanju odluke kako i na koji način riještii ovo pitanje koje nije rješeno već godinama”, rekao je Tomislav Ćorić.

Kazao je da Hrvatska definitivno promišlja o lokaciji Trgovske gore te da odlagalište nuklearnog otpada ne predstavlja opasnost:

“Što se tiče mišljenja i signala koji dolaze iz drugih zemalja, konkretno iz BiH potpuno je opravdano da svaka zemja promišlja o tome što je u njihovom susjedstvu. Međutim, isto tako treba naglasiti činjenicu da takva odlagališta postoje širom Evrope, da odlagališta koja se rade po najvišim standardima i sa najboljm tehnologijama nisu nikakva opasnost.”

Na kraju kazao je da će Bosna i Hercegovina biti obaviještena ukoliko dođe do odluke da nuklearni otpad iz nuklearne elektrane Krško bude odlagan na lokaciji Trgovska gora te da će BiH imati priliku “izraziti svoje dvojbe”. Istakao je kako nijedna odluka na temu odlaganja ovog otpada neće biti donesena na prečac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad