Bajtal: Dodik blokira, a Čović mu servisira

Vijesti 29. jul 201917:41 > 19:36
N1 / Arhiv

Krajem ovog tjedna bh. političari idu na kolektivni godišnji odmor. Jesu li ga zaslužili ili ne - možda najbolje pokazuju statistika i podaci. Osobito oni o radu državnog parlamenta. I dok zastupnici i delegati, te ministri razmišljaju na kojoj će destinaciji puniti baterije, za nadajmo se produktivniju jesen, lideri stranaka posljednjih dana vode pravi mali rat i to saopćenjima. Ovdašnji analitičari kažu - oni zapravo samo popunjavaju vrijeme.

“Ja ne znam šta vi očekujete, da se svađamo i tučemo. Da li bi to vas zadovoljavalo”. Pitao je ovo u veljači ove godine Nikola Špirić. Isti onaj dan kada je konstituiran državni Dom naroda. Kada smo gledali fotografije zastupnika u dobrom raspoloženju.

Isto smo gledali i prilikom konstituiranja Zastupničkog doma.

No mjesecima nakon toga, poljubaca i druženja je bilo sve manje. Uslijedilo je prepucavanje, i to ono medijsko. Posljednje se dogodilo za vikend, kada je SDA iznijela teške optužbe na račun HDZ-a i SNSD-a, te ih je označio kao kočničare svega u Bosni i Hercegovini.

Danas Bakir Izetbegović pred mikforon ne želi. Na pitanje kada će formirati vlast, prvi čovjek SDA prije nekoliko dana kaže…

“Ako SNSD odustane od protiv ustavnih i protuzakonitih uslova, a HDZ od neizvedivih”.

Iz HDZ-a i SNSD-a nisu im ostali dužni navodeći da je SDA glavni kočničar formiranja vlasti na razini BiH.

“Bošnjački politički predstavnici iz SDA u medijskom ratu koji vode protiv bh. Hrvata, izgleda, spremni su dijeliti lekcije o političkom ponašanju i domoljublju, sve pod plaštem brige za državu, a zapravo vrlo konkretno izbjegavaju poštivanje izborne volje naroda u Bosni i Hercegovini”, poručuju iz HDZ-a.

Sličnog stava je i potpredsjednik SNSD-a.

“U SDA samo žele da preuzmu vlast u kantonima gdje se isplati vladati, dok na nivou BiH mogu da tavore godinama, a opstrukcije pripisuju drugima”, kaže Špirić.

I tako iz dana u dan. Analitičari kažu – ništa novo.

“Oni sada samo popunjavaju ovo vrijeme. Dakle, oni su svjesni toga da tamo do kraja septembra ništa neće dešavati se konkretno, osim eventualno na kantonalnom nivou gdje će se eventualno promijeniti, ja očekujem većina u USK”, navodi Denis Čarkadžić, analitičar .

No, neki priželjkuku i drugačiju većinu na državnoj razini. Onu u kojoj bi umjesto SNSD-a bio SDS. Prvi čovjek ove stranke Mirko Šarović o izjavi da je “spreman biti predsjedavajući Vijeća ministara” danas kaže..

“Nisam pravio konferenciju da bi to nekom saopštio, netko me usput pitao, i ja sa im odgovorio, zašto da ne, ali mi nije bila namjera da ja sebe promovišem”.

A sve sa SDS-om može biti gotovo za dva dana, poručuje član PDP-a Igor Crnadak, dodajući kako njegova stranka neće i ne želi bilo što raditi sa SNSD-om. Lider te stranke Milorad Dodik za sada nema komentara na cjelokupnu situaciju. On blokira, a Čović mu servisira, poručuje analitičar Esad Bajtal.

“On neće ovu državu, on to i ne krije. Čini to što čini, čini to javno i otvoreno, i tu nema ništa nejasno. Nejasno je zašto međunarodna zajednica već desetak godina svu tu retoriku, zašto je s mirom sluša i zašto niko ne reaguje”, ističe Bajtal.

Možda netko i reagira do kraja tjedna, a onda će oni koji odlučuju o našoj sudbini na godišnji odmor. Na osnovu podataka o tome koliko su radili, a koliko zaradili, slobodno možemo reći – nezasluženi godišnji odmor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad