BiH godi zagrljaj Hrvatske, ali taj stisak ponekad guši odnose dvije zemlje

N1

Odnosi BiH i Hrvatske, kada su zvanične posjete u pitanju su na zavidnom nivou. Ali u realnom pogledu, otvorenih pitanja itekako ima.

Granice, imovina BiH u Hrvatskoj, nuklearni otpad, samo su neka otvorena pitanja, za čije rješavanje konsenzusa nema ni u BiH, a ni u razgovorima sa političarima iz susjedne zemlje.

“Po meni, u bilateralnom smislu, za Hrvatsku, važnije države od BiH, nema”, izjavio je Andrej Plenković, premijer Hrvatske u julu 2017. godine.

“Hrvatska, doslovno, grli BiH geografski, a nadam se u svakom drugom smislu”, istakla je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske u januaru 2018. godine.

Zagrljaj Hrvatske Bosni i Hercegovini godi, ali taj stisak ponekad guši odnose dvije zemlje. Mnogo je primjera gdje dvije zemlje imaju otvorena pitanja. Posljednji u nizu tiče se mogućeg odlaganja nuklearnog otpada u blizini granice dvije zemlje. Hrvatska tu ne vidi problem, BiH vidi opasnost po ljude i okolinu. Moguća je arbitraža, pisma svjetskim i evropskim organizacijama

“Ja mislim da, nije ni fer ni pošteno, prema BiH, da susjedna zemlja, Hrvatska, koju mi poštujemo, nije uvažila nijedan od argumenata i zahtjeva BiH u proteklih nekoliko godina”, kazao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Granice su možda i najveći problem dvije zemlje. Iako su 1999. Alija Izetbegović i Franjo Tuđman potpisali Ugovor o granici, on nikada nije ratifikovan. Zbog toga i dalje traje problem Neumskog zaliva, a u sadašnjosti i početak gradnje Pelješkog mosta. Duž zapadne granice na mnogim mjestima nije došlo do razgraničenja. Pa, kao u slučaju sa Srbijom, građani u obje zemlje imaju imovinu na obje strane. Zbog svega razgovori zvaničnika dvije zemlje su prijeko potrebni.

“Ja nisam protiv toga da se Pelješki most stavi na dnevni red razgovora nas i Hrvatske, ali isto tako da se cjelovito riješava pitanje odnosa sa Hrvatskom. I da granica koja ide na Uni i sva druga pitanja, Trgovske gore i neka druga pitanja. I onome što je kapacitet Hrvatske. Hrvatska je članica EU, mi na granici imamo politiku EU, ne samo Hrvatske”, istakao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Za BiH su odnosi unutar države dodatni problem. Zbog Pelješkog mosta, Milorad Dodik povlači vitalni nacionalni interes srpskog naroda. Prema njemu idu optužbe da to radi zbog odnosa sa predsjednikom HDZ-a. Da bi BiH zaštitila svoja prava, potreeban je koncenzus svih strana, a njega nema

“Svako obraćanje, bilo nekoj međunarodnoj instituciji, bilo međunarodnom sudu pravde, bil onekoj arbitraži, zahtjeva koncenzus u Predsjedništvu. Mi tog koncenzusa nemamo”, kazala je Alma Čolo, članica Glavnog odbora SDA.

Raspadom Jugoslavije, ostala su nerješena pitanja, smatraju zvaničnici Hrvatske. Zbog toga, mnogo je kamenčića koji žuljaju

“U svakom životu uvijek ostane neki kamenčić u cipeli. Budući da taj kamenčić žulja, svakome je u interesu da se taj kamenčić makne”, kazao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i evropskih poslova RH.

Jedinstven stav u BiH je prijeko potreban, kako bi susjedi, ne samo prilikom zvaničnih posjeta, nego i u stvarnosti poštovali prava suverene države. Prema svim pokazateljima, naročito u posljednje vrijeme, njega nema. Sve dok on ne bude postignut, kamenčići će i dalje biti u cipeli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad