Osjećaj sličan skoku sa Starog mosta

N1

Mostar se odsada može pohvaliti novim adrenalinskim sadržajem u neposrednoj blizini Starog mosta, u pitanju je Zip line. Oni koji nemaju hrabrosti skočiti sa Starog mosta, odsada imaju mogućnost osjetiti adrenalin spuštanja prema Neretvi i uživati u jedinstvenom doživljaju ali na sigurniji način, zahvaljujući ideji tri šampiona skokova sa Starog mosta, Lorensu Listi i braći Zukanović.

S Lučkog mosta u blizini Starog mosta puca pogled na rijeku Neretvu, a od prije nekoliko dana i na Zip line sajlu. Izazov je to za hrabre – iako ni oni ne znaju šta ih čeka. Po zajednički doživljaj došla je porodica iz Kine.

“Malo sam uplašen i uzbuđen. Nekoliko puta sam se spuštao u Kini, ali opet me strah”, kazao je turista iz Kine.

“Prvi put ću se okušati u Zip lineu, jer prije sam bila mala za to i previše sam se bojala. Sad mi je prvi put i mnogo sam nervozna”, dodala je njegova supruga.

No, odustajanja nije bilo.

Visina početne tačke je preko 26 metara i spušta se preko 200 metara većinom preko rijeke Neretve. Idejni tvorci garantuju stopostotnu sigurnost.

Prije adrenalinske avanture iskusni instruktori sve dvaput provjere, ponavljaju uputstva i pružaju maksimalnu psihičku podršku.

“Oni na sebi imaju full body pojas, sigurnosnu kočnicu u slučaju ako im se nešto desi, ako izgube svijest, ako se prepadnu, kada padaju na leđa, onda ova sigurnosna kočnica sama koči. Na sebi imaju sigurnosnu traku i ona nosi preko 4 tone”, pojasnio je Mirza Pajić, Zip Line.

Dolazak na cilj osiguran je kočnim sistemom. A po nezaboravno iskustvo dolazi se iz svih krajeva svijeta. U većini slučajeva žene su hrabrije.

“Arapa i naših ljudi iz BiH ima najviše. I što je zanimljivo ima više djevojaka nego muškaraca. To je meni bilo prilično iznenađujuće, valjda su one hrabrije”, kazala je Belma Buljko, Zip Line.

Ovu turističko-adrenalinsku atrakciju osmislili su višestruki pobjednici skokova sa Starog mosta, a u cilju upotpunjavanja turističke ponude.

“Naša ideja je prvenstveno bila da turisti koji ne smiju da skoče sa Starog mosta, a imaju volju i želju da lete i vide taj let mogu doći na Zip line, isto je tako doza adrenalina prisutna, osjećaj je sličan, samo što ovdje ništa ne boli, bezbjedno je, a s mosta baš i ne”, istakao je Lorens Listo, višestruki pobjednik u skokovima.

Spust traje oko 30 sekundi, a pruža pogled na Stari most iz potpuno drugačije perspektive.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad