Radončić: Dva ili tri helikoptera MUP-a RS nijednog Bošnjaka ne mogu prepasti

Vijesti 30. jul 201918:40 > 18:41
N1

Bošnjaci su imali četri ili pet agresora i mi smo ipak izašli kao pobjednici iz rata. Ne trebaju se građani bojati hoće li neko imati dva ili više helikoptera. Mi se trebamo takmičiti u gradnji, a dva ili tri helikoptera nijednog Bošnjaka ne mogu prepasti, kazao je predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić, koji je bio gost Dana uživo na N1.

U kakvim ste odnosima sa Nerminom Nikšićem? Kažu da ste razgovarali o kupovini zgrade gdje je sjedište SDP-a?

VEZANa VIJEST

Istina je da Nikšić i ja imamo jako dobar i korektan politički i ljudski odnos. Zašto bih mene kao čovjeka koji je napravio 40 spratova najvećeg tornja na Balkanu toliko mnogo zanimala zgrad SDP-a. Ja to zaista ne bih komentarisao.

Dobili ste 24.000 KM sudskih troškova. Međutim, očekujete sredstva i za duševnu bol?

To vam je novac koji bi svaki nevini čovjek dobio za sudske troškove. Sad idu druge naknade troškova. Samo za sudske troškove građani će nama platiti sto ili dvjesto hiljada, a tužitelji koji su podigli montiranu optužnici nemaju ni disciplinski postupak protiv njih. Tu se nešto u pravosuđu mora mijenjati.

Koliko je SBB odgovoran za situaciju u Aluminiju? Glasali ste u Novalićevoj vladi da HDZ ima jednonacionalni Nadzorni odbor u Aluminiju.

Treba biti pošten i reći da je HDZ imao potpunu kontrolu od 1996. godine.

Zašto ste im dozvolili da i dalje imaju kontrolu?

Očekivali smo da je to dogovor SDA i HDZ-a, da se ne petljamo i da će to izdobriti. Ovdje je nama mnogo uspješnih kompanije propalo u Sarajevu i ne vidim da se neko sekirao. Alumniji se mora rješavati na čisto ekonomskim osnovama.

Kako gledate na probleme sa Hrvatskom u vezi s gradnjom Pelješkog mosta i odlaganja nukleranog otpada na Trgovskoj gori?

Ovoj se zemlji mora vratiti malo optimizma. Ako pravite pesimizam ljudi će napustiti BiH. Moramo napraviti novu politiku relaksacije odnosa, kako unutar BiH tako i sa susjedima. Najgora je stvar u života kada se vi svađate sa betonom. Most se već gradi. Mislim da je već prekasno. Evropska unija će rješavati sva naša pitanja, a oni su dali milione za most. Ja sam tu pesimista. Bolje je da radimo na dijalogu.

Kako komentarišete navode da bh. entitet Republika Srpska nabavlja tri nova helikoptera za MUP?

Ako se bojimo da će Republika Srpska nabaviti dva ili tri helikoptera…Bošnjaci su imali četri ili pet agresora i mi smo ipak izašli kao pobjednici iz rata. Ne trebaju se građani bojati hoće li neko imati dva ili više helikoptera. Mi se trebamo takmičiti u gradnji, a dva ili tri helikoptera nijednog Bošnjaka ne mogu prepasti.

Da li imate problem sa ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem?

Napravio sam najveće tornjeve na Balkanu, ja sam intelektualac bez lažne skromnosti. Imam najbolje regionale veze. Mektić ne postoji kao javna ličnost osim na Twitteru gdje nabija ljude na k…. To treba preskočiti, ja ne reagujem na njegove komentare.

Ali zašto je Mektić skoro svaki drugi dan u Avazu?

Šta očekujete da ja pozovem ljude iz Avaza i kažem nemojte pisati protiv Mektića. Trebate pitati vaše kolege iz Avaza zašto je Mektić toliko često u novini. Meni je Mektić toliko nevažna osoba da nemam nijednog povoda da bih se bavio s njim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad