Jakob Finci za N1: Hrvatska predsjednica polupala lončiće

Vijesti 31. jul 201908:48 > 08:59
N1

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, komentarisao je za N1 izjavu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović izraelskim novinama da je BiH "pod kontrolom militantnog islama".

Jakob Finci u izjavi za N1 oštro je kritikovao ovakav stav predsjednice susjedne zemlje.

“Nama koji živimo u Bosni i Hercegovini apsolutno je jasno da je hrvatska predsjednica polupala lončiće i da je govorila o nečemu što apsolutno ne stoji. Jasno je da u BiH žive tri naroda i Ostali i bez obzira što smo pretrpjeli teška stradanja u protkelom ratu, čini mi se da se život odvija normalno i da živimo normalno, i da je najmanje mjesto i vrijeme da se govori o tome da je BiH islamistička zemlja pod jakim uticajem Irana i da na taj način prijeti Hrvatskoj i hrišćanstvu uopšte”, kazao je Finci za N1.

“Od Kolinde smo to, čini se, navikli, ali uvijek treba reći da je u krivu. Uostalom, krajnje je vrijeme da dođe i uvjeri se da je tako”, poručio je.

Grabar-Kitarović, koja boravi u posjeti Izraelu, rekla je da je BiH “vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama”, piše Jerusalem Post prenoseći detalje zatvorenog sastanka hrvatske predsjednice i izraleskog kolege Reuvena Rivlina.

“Zemlja je pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova”, dodala je Grabar-Kitarović, prenosi list na svojim internetskim stranicama ne navodeći izvore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad