Arnaut: Ko koristi putne isprave drugih država – a zvaničnik je BiH

Vijesti 31. jul 201911:05 > 11:08
N1

Povodom medijskih izvještaja da su zvaničnici u Institucijama Bosne i Hercegovine na službenim putovanjima koristili putne isprave drugih država, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut zatražio je informacije od Granične policije BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH da li su ti i drugi bh. zvaničnici strane pasoše koristili pri prelasku granice Bosne i Hercegovine, te, ako jesu, da li su im izrečene prekršajne sankcije u skladu sa Zakonom o putnim ispravama BiH.

“Član 25.a. tog Zakona, naime, jasno propisuje da će se novčanom kaznom od 100 do 400 KM kazniti za prekršaj ‘Državljanin BiH koji pređe preko granice Bosne i Hercegovine sa putnim ispravama koje nisu uređene ovim Zakonom ili sa ličnom kartom koja nije lična karta državljana Bosne i Hercegovine’. Isti član zakona dalje propisuje da se za ovaj prekršaj ‘može izreći i zaštitna mjera oduzimanja putne isprave, odnosno zaštitna mjera zabrane izdavanja putne isprave do dvije godine'”, navodi se u saopštenju koje je uputio Damir Arnaut.

Prelazak granice BiH sa putnim ispravama drugih država predstavlja prekršaj kako je navedeno, podsjeća Arnaut.

“Takve odredbe i sankcije su standardne u brojnim demokratskim državama i one ne dovode u pitanje pravo na dvojno državljanstvo, već isključivo uspostavljaju obavezu da državljani date zemlje prilikom prelaska granice te zemlje imaju koristiti njene putne isprave, a ne putne isprave drugih država”, poručuje se u saopštenju.

Arnaut je istim poslaničkim pitanjima zatražio i informacije o učestalosti ovakvih pojava, te da li GP BiH i MCP BiH poduzimaju mjere s ciljem upoznavanja svojih službenika, ali i građana Bosne i Hercegovine uopšte, o neophodnosti poštivanja svih zakonskih odredbi od strane svih osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad