Na Manjači se gradi veliki turističko-rekreativni kompleks

Vijesti 31. jul 201917:50 > 19:18
N1

Završena je prva faza izgradnje velikog turističko-rekreativnog kompleksa na Manjači 20 kilometara od Banjaluke. U narednom periodu očekuje se uređenje kupališta, izgradnja smještajnih kapaciteta, sportskih terena i adrenalinskog parka. Takođe u svrhu proširenja turističke ponude, ali i opstanka domaće proizvodnje u gradu na Vrbasu, najavljuju otvaranje Krajiške kuće.

Jezero na platou Manjače, okruženo ogromnim prostranstvima, visoravnima i šumom središte je oko kojeg se planira graditi turističko rekreativni kompleks. U prvoj fazi je očišćen lokalitet i napravljeno šetalište. U narednom periodu se može očekivati gradnja mnoštva objekata poput vikend naselja, hotela, sportskih terena i drugih pratećih objekata, s ciljem da se taj prostor iskoristi za razvoj cijele regije.

“Obaveza grada će biti da izgradi pristupne saobraćajnice koje su potrebne, da dovedemo na lokalitet električnu energiju, kanalizaciju, vodovodnu mrežu da probudimo potencijalne investitore koji će svojim sredstvima na ovom kontrolisanom lokalitetu graditi kontrolisane potrebne objekte da bi taj centar zaživio”, kazao je Draško Ilić, Centar za razvoj poljoprivrede i sela.

Svi objekti koji se budu gradili moraće biti u skladu sa prirodnim okruženjem, poručuju iz Centra. Ovaj prostor bi se mogao koristiti za ekstremne sportove, biciklizam, paraglajding, planinski reli, džipijade… što bi trebalo doprinjeti razvoju turizma.

“Zaista će to pružiti jedan maksimum ne samo turistima već i našim sugrađanima koji sve češće vikendom napuštaju Banjaluku i odlaze na neke vikend destinacije, a ovako ćemo imati blizu kuće sve ono što nam bude trebalo”, istakla je Branka Branković, Turistička organizacija Banjaluka.

Realizacijom ovog projekta se očekuje i razvoj seoskog turizma.

Na samom ulazu u ovaj rekreativno turistički kompleks planirana je izgradnja Zmijanjske varoši tj. tržnice na kojoj će lokalno stanovništvo posjetiocima moći da ponudi svoje proizvode.

Međutim, u Stričiću kažu da je omladina odavno napustila selo i da to nema ko proizvoditi.

“Ko će to uraditi? Sir? Oko sira treba posla. Mi znamo to uraditi. ali mi smo ostarili. Mladog svijeta ovdje nećeš naći, što se nije moglo zaposliti u Banjaluci, Beogradu, Srbiji to je otišlo vani”, kategoričan je mještanin Miroslav Lazarić.

Sa ciljem opstanka i razvoja sela, po uzoru na Hercegovačku planira se otvaranje Krajiške kuće na atraktivnoj lokaciji u Banjaluci. To bi bilo mjesto gdje bi domaći proizvođači mogli plasirati autohtone domaće proizvode.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad