Dodik o izjavi hrvatske predsjednice: Ne mislim da je to rečeno iz ofsajda

Vijesti 01. aug 201906:57 > 07:03
AFP

Govoreći o navodnoj izjavi predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o Bosni i Hercegovini kao nestabilnoj zemlji, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je rekao ''da je tačna postavka da je BiH nestabilna, nemoguća i neodrživa zemlja''.

“Nije nepoznato da je sa prostora Evrope bilo najviše onih iz BiH koji su pripadali `Islamskoj državi` u Siriji, kao i činjenica da je ovdje bilo nekoliko terorističkih napada”, rekao je Dodik, ponovivši da to ne znači da su muslimani teroristi.

On je ocijenio da Kitarović ima dovoljno elemenata za tvrdnju koju je iznijela u javnost.

“Ne mislim da je to rečeno iz ofsajda i bezvezno. Spoznaja o činjenicama iz prošlosti ju je vjerovatno motivisala na takvu izjavu”, naglasio je Dodik, izjavivši da je Hrvatska u prošlosti omogućila ”da 4.500 mudžahedina prođe u BiH i da čine stravične zločine”.

Dodik je rekao da je BiH imala neki život i u Predsjedništvu BiH u proteklih sedam, osam mjeseci dok je on bio predsjedavajući.

“Sada je to pitanje, vidim da su od juče u ponovnoj totalnoj zavadi sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović. Sada utrčavaju i iznose neke svoje izjave. To su izjave pojedinaca. Niti je stav ono što ja kažem, niti je stav što kažu Komšić ili Džaferović. Ako nije zajednička odluka nas trojice, onda nije stav BiH”, istakao je Dodik.

Podsjećamo, izraelska novinarka Greer Fay Cashman kazala je jučer za N1 da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u spornoj izjavi objavljenoj na stranicama Jerusalem posta – državu Iran spomenula samo jednom. Autorica teksta pojasnila je da se ”komentar predsjednice o vezama između Irana i terorista samo odnosi na neke migrante koji su našli svoj put prema Bosni”

Sporni dio teksta je nakon brojnih reakcija u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama – povučen sa stranica Jerusalem posta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad