Jasenko Selimović za N1: Ko želi da vidi BiH u EU, a ko ne?

Vijesti 01. aug 201909:04 > 09:12
N1

Jasenko Selimović, bivši poslanik u Evropskom parlamentu u jutarnjem programu N1 govorio je o evropskom putu Bosne i Hercegovine, o tome šta sve treba BiH i njeni građani da urade kako bi bili bliži Evropskoj uniji. Naglasio je kako je proširenje EU na Balkan obostrana potreba, odnosno "win-win situacija" te je objasnio ko želi da vidi Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji a ko ne.

Govoreći o političarima i političkim partijama koje su trenutno na vlasti u BiH rekao je kako nemaju volju da naprave reforme:

“Da li su uradili nešto ili nisu uradili – to se niko ne brine. Treba glasačima da se kaže nemojte da glasate za ove ljude jer oni neće da vas dovedu u EU, oni to blokiraju. Ljude treba naučiti da glasaju za one koji hoće da rade. Neke reforme koje se od nas traže moraju se završiti a te reforme nsiu napravljene jer nemao Vladu, još uvijek ne postoje izvršni organi vlasti na svim nivoima i nemoguće je napraviti reforme kada nema ko da ih napravi. Glasačima treba da bude jasno da ovim ljudima nije u cilju da naprave reforme.”

Glasačima je poručio “Vi kojima je važno da se dešava nešto sa zemljom, morate glasati za ljude koji to isto žele.”

Bosanskohercegovačkim političarima nedostaje saglasnost u vezi sa pitanjima koja su važnija od nacionalnih interesa zaključio je Selimović:

“Najveći prioritet političkih partija ovdje je da osvoje unutrašnju vlast, da vladaju zemljom. Tako je to i na zapadu ali postoje neke stvari koje su tamo proglašene nadnacionalnim interesom, a ovdje taj nadnacionalni interes nije dogovoren. Ulazak u EU ovdje nije proglašen nadnacionalnim interesom kojim bi se svi bavili.”

Istakao je da bi i za Balkan, ali i za Evropsku uniju bilo loše da ne dođe do proširenja jer imaju koristi jedno od drugog:

“Pitanje proširenja nije samo pitanje milosrđa Evropske unije prema Zapadnom Balkanu. Ovdje ima puno stvari koje trebaju EU: treba im siguran Balkan, neka nova tržišta na Balkanu, treba im zajednička borba protiv nekih stvari koja se samo sa Balkanom može uraditi. To je win-win situacija. Balkan nije na periferiji EU, on je sami stomak Evropske unije. EU nikada neće biti zaokružena ako Balkan ne bude tu.”

Selimović je objasnio i ko želi da vidi BiH u Evropi a ko ne:

“Mislim da ta nova predstavnica Evropske komisije (Ursula von der Leyen) ima neku privatnu želju da se to desi. Problem je što u nekim zemljama imate otpor, a one su vrlo odgovorne za situaciju koja je sada ovdje. Oni su radili da se takva situacija napravi a sada se žale što je tako. Imate otpor u Francuskoj, Holandiji i nešto malo u Danskoj. Radi se o nekoj ekstremnoj desnici koja iskorištava pitanje proširenja na Balkan da se žali na svoje političare. Oni kažu ‘evo vidite, oni ponovo dovode siromašne, korumpirane, islam nam dovode’.”

Komentarišući navodnu izjavu predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Selimović je kazao da BiH ima puno neprijatelja a malo prijatelja te da se trebamo okrenuti traženjem prijatelja a ne da pojačavamo tenzije sa ljudima koji rade protiv BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad