Susret Čampare i general-majora EUFOR-a

Vijesti 01. aug 201910:45 > 10:49
N1

Delegacija EUFOR-a predvođena general-majorom Reinhardom Trischakom posjetila je danas Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje ih je primio ministar Aljoša Čampara.

Čampara je nakon upućenih riječi dobrodošlice upoznao general-majora Trischaka sa najvažnijim aktivnostima koje Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima u oblasti sigurnosti na području Federacije BiH.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo naporima koje Bosna i Hercegovina ulaže u jačanje sigurnosnog ambijenta, posebno ističući aktivnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova na pružanju podrške policijskim snagama u borbi protiv svih oblika kriminala.

Glavna tema razgovora bila je borba protiv terorizma, kao globalne prijetnje te organiziranog kriminala i korupcije, koji ugrožavaju ekonomsku stabilnost i sigurnost države, krijumičarenje ilegalnog oružja. Također je razgovarano o cjelokupnoj situaciju oko kupovine oružja i naoružavanja policijskih snaga u BiH, uništavanju viška naoružanja, o situaciji u vezi sa migrantima, kao i rezervnom sastavu.

Ministar Čampara je naglasio da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova nije ni ranije bilo za uspostavu rezervnog sastava policije, ali da je to bio jedini adekvatan odgovor kojim bi se očuvala sigurnost građana u Federaciji BiH.

Također je istakao da su se prilivom migranata i izbjeglica nadležne institucije suočile sa izazovom u pogledu ljudskih i finansijskih resursa te je potrebno poboljšati koordinaciju između raznih aktera u odgovoru na situaciju.

Razgovarano je i o budućim aktivnostima EUFOR-a te o ispunjavanju uslova koji će našoj zemlji omogućiti članstvo u evroatlantskim organizacijama.

Na kraju sastanka ministar Čampara se zahvalio komandatnu EUFOR-a na posjeti i izrazio uvjerenje da će dosadašnja uspješna saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad