Bez izvinjenja za Kolindu Grabar Kitarović iz BiH

Vijesti 01. aug 201916:33 > 19:00
N1

I danas brojne reakcije nakon posjete hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Izraelu, te navodne izjave u kojima se spominje BiH. Izraelski list Jerusalem post demantovao je sam sebe, tvrdeći da Kitarović nije rekla kako BiH kontrolišu militantni islamisti. Demantovao je i izraelski ambasador u Hrvatskoj.

Brojni hrvatski političari stali su na stranu Kitarović, opet dio bh. političara sada negoduje jer je predsjednica izjavila kako BiH vodi agresivnu politiku prema Hrvatskoj.

Nema izvinjenja Kolindi Grabar Kitarović. Član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović pita: Da li je agresivno ako BiH traži svoje pravo na otvoreno more, ako traži da Hrvatska ne truje građane ove zemlje nuklearnim otpadom? Da li je agresivno ako BiH traži svoju imovinu u Hrvatskoj? Zato postoje međunarodne institucije koje će reći ko je u pravu.

“BiH nikada nije vodila agresivnu politiku ni prema jednom od svojih susjeda mi uglavnom imamo problema sa našim susjedima zbog toga što oni pokušavaju da se paternalistički odnose prema BiH da ne poštuju BiH e neće moći tako. Naši odnosi sa susjedima se mogu graditi samo na principima međusobnog uvažavanja, međusobnog poštivanja, reciprociteta i tamo gdje postoji nešto sporno na principima međunarodnog prava”, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Otvorena pitanja postoje, no, problemi nastaju zbog toga što nedostaje dijaloga. Stava je član HDZ-a BiH, i aktuelni ministar finansija, Vjekoslav Bevanda.

“Tko je iz BiH inicirao neki sastanak o rješavanju nečega. ‘Da li ste Vi to inicirali?’ Pa normalno da jesam, ono što je moje bilo zato nema neriješenih problema iz mog resora. Nikada nisu bili lošiji odnosi, a da nikada nije bilo manje kontakata”, naveo je Bevanda.

Svesrdna podrška predsjednici Kitarović iz redova hrvatske Vlade. Reakcije iz BiH su histerične, pretjerane i predsjednica je zaslužila izvinjenje, tvrde.

“Predsjednica je to demantirala mi stojim iza toga, a s druge strane znate zabrinjavajuće je to kakvi su tonovi i reakcije što zapravo nije uobičajeno. Hrvatska je članica EU i odgovorna evropska zemlja i svakako da nam je stalo do evropske perspektive BiH”, poručio je Radman Grlić, ministar vanjskih poslova Hrvatske.

“Pozivam i šaljem poruku svim dužnosnicima u BiH da su Hrvatska i BiH dvije zemlje koje su vezane jedna na drugu koje su prijateljske zemlje koje se međusobno poštuju i da s punim uvjerenjem mogu reći većeg zagovornika prijatelja, saveznika, od Republike Hrvatske u bilo kojoj međunarodnoj instituciji a posebice evropskim, BiH nema”, kazao je Andrej Plenković, premijer Hrvatske.

Ipak, dio hrvatske političke javnosti pita – kako je moguće da gotovo nakon svake posjete predsjednica Kitarović ima potrebu da nešto dematuje? Bivši premijer Zoran Milanović poručuje – treba paziti koga bira kao partnera za razgovor.

“Kada ide van, naročito na Bliski Istok, o takvim stvarima treba više šutjeti a manje govoriti. Ovo je bilo vrlo nekorektno od strane domaćina koji nam je navodno strateški partner, potpuno mi je nazamislivo da se nakon zatvorenog sastanka dvaju predsjednika ovakve stvari objavljuju u novinama, to se nikad ne događa”, rekao je Zoran Milanović, bivši hrvatski premijer.

I dok stižu demanti sa svih strana o tome da je Kitarović izjavila za BiH da je pod kontrolom militantnih islamista, ujedno i nestabilna zemlja – član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik to vrlo nedvosmisleno poručuje. BiH je nestabilna, nemoguća i neodrživa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad