OHR za N1: Poziv liderima da se suzdrže od neodgovorne retorike

Vijesti 01. aug 201916:33 > 16:39
N1

"U ovom trenutku želimo podsjetiti da su svi organi vlasti u BiH obavezni poštovati Dejtonski sporazum kao i pravni okvir BiH. Prema Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo da se odcijepe od BiH i moraju poštivati odluke institucija BiH, uključujući zakone na državnom nivou i odluke državnih institucija", rečeno je iz OHR-a za N1.

Kako navode, Dejtonski sporazum nalaže da entiteti trebaju “pomagati BiH”.

“Dejtonski sporazum nalaže da entiteti također trebaju ‘pomagati BiH’ u ispunjavanju njenih međunarodnih obaveza. Potezi i aktivnosti entitetskih vlasti, koji bi za cilj imali suspenziju nadležnosti i odluka bh. institucija na teritoriji RS, bili bi neustavni”, saopćeno je iz OHR-a.

“Pozivamo političke lidere u BiH, posebno one koji obavljaju najviše dužnosti, da se suzdrže od neodgovorne retorike, produbljivanja podjela u zemlji te rasprava o hipotetičkim situacijama. Umjesto toga, oni trebaju biti na visini zadatka i fokusirati se na goruća pitanja, uključujući okončanje procesa uspostave vlasti i omogućavanje već formiranim tijelima da ispunjavaju svoje ustavne i zakonske obaveze”, rečeno je iz OHR-a na upit N1 nakon posljednjih izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Štaviše, kako to i nalaže Dejtonski sporazum, visoki predstavnik će se osvrnuti na trenutno stanje u BiH, uključujući entitete i kantone, u sljedećem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a”, dodali su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad