Softić: Ako Dodik ne prihvati kompromis, gurnut će RS u još veće siromaštvo

Vijesti 02. aug 201912:11 > 12:18
N1

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije Safet Softić smatra da rješenje zastoja po pitanju formiranja novog Vijeća ministara, koje je ponudio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predstavlja odgovoran i državnički pristup koji trebaju pokazati i drugi politički akteri u BiH.

Softić u saopćenju za javnost navodi da je Godišnji nacionalni program dokument reformi, koji svaka zemlja utvrđuje na temelju svojih potreba i mogućnosti. Dodaje da prijedlog koji je izradila Komisija za NATO integracijski proces, kako je to istaknuto i iz Brisela, predstavlja jako dobru polaznu osnovu za raspravu i dopune, i na koncu usvajanje i realizaciju.

Softić napominje da godišnji nacionalni programi mogu biti više ili manje ambiciozni, ali „suština je da pokrenemo njihovu realizaciju“.

”Usaglašena verzija, koja će uvažiti zahtjeve svih strana, predstavlja rješenje, koje će garantirati i vladavinu zakona i implementiranje izbornih rezultata, bit će provodiva, i što je posebno bitno bit će prihvaćena od naših NATO partnera u Briselu”, navodi Softić.

Dodaje da u podjednakom interesu svih u Bosni i Hercegovini jeste da se formira Vijeće ministara, kako bi se mogao nastaviti reformski i integracijski put, i rješavanje gorućih pitanja u interesu svih građana BiH.

Softić napominje da postoji i drugi put, te da je to nastavak političke krize, u kojem će svi imati štetu, a najveću upravo SNSD i bh. entitet RS.

‘Izbor je na Dodiku. Ukoliko bude nastupao ultimativno, tražeći da se postupa protivustavno i nezakonito, to nikada neće dobiti. Ako Dodik slijepo i uporno nastavi odbijati dijalog i kompromis, mora da zna da time neće nanijeti štetu probosanskoj strani, već će gurnuti entitet RS u još veće siromaštvo i finansijsku dubiozu, a sebe još više odrediti kao faktora nestabilnsoti u BiH i regionu, zbog čega će potonuti još dublje na crnim listama”, navodi u saopćenju poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Safet Softić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad