SDA: Za šest mjeseci Fortine vlade, UNSA pao na listi za 951 mjesto

Vijesti 02. aug 201915:03 > 15:08
N1

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo smatra zabrinjavajućim pad Univerziteta u Sarajevu za čak 951 mjesto na listi svjetskih univerziteta, u odnosnu na juli prošle godine, saopćeno je danas iz KO SDA.

Skupština KS je osnivač Univerziteta u Sarajevu i ovako radikalan pad UNSA, tokom samo nekoliko mjeseci, predstavlja alarmantan podatak, sa kojim se osnivač mora suočiti. Podsjećamo da je u oktobru 2018. UNSA ostvario najbolju poziciju u svojoj historiji (1.676) a onda je za samo nekoliko mjeseci pao na 2627. poziciju.

S time u vezi Klub SDA u Skupštini traži da Rektorat Univerziteta podnese hitan raport prema zastupnicima, kako bi bilo otvoreno pitanje zbog čega je došlo do ovakvog pada UNSA tokom proteklih mjeseci.

U proteklim mjesecima javnost i stručni krugovi, svjedočili su grubom nasilju vlasti u KS nad zakonima u oblasti visokog obrazovanja, što je čak dovelo do ostavke ministrice obrazovanja Zinete Bogunić, koja je jasno poručila da joj je onemogućen zakonit i savjestan rad.

Klub zastupnika SDA ima jasan stav da odluke u sistemu visokog oobrazovanja moraju biti donosene u skladu sa zakonom, i na temelju preporuka struke, te da se nikako ne smije desiti da političari sa sumnjivo stečenim diplomama kontrolišu sistem visokog obrazovanja, navedeno je iz SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad