Rami Brkiću će se suditi u Općinskom sudu Sarajevo

Vijesti 02. aug 201917:38 > 17:39
CIN

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je vođenje postupka protiv bivšeg policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Rame Brkića, optuženog za davanje dara, preneseno na mjesno nadležni sarajevski Općinski sud.

Tužilaštvo BiH je nedavno predložilo prenošenje nadležnosti, uz obrazloženje da je Apelaciono vijeće Suda ukinulo presudu kojom je sutkinja Azra Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i kojom je nadležnost za vođenje predmeta prenesena na Općinski sud, a koja je ranije bila optužena s Brkićem i Senadom Šabićem, koji je u bjekstvu i za kojim je raspisana potjernica.

Na istom ročištu je istaknuto da je kompletan spis u predmetu “Miletić” morao biti dostavljen Općinskom sudu u Sarajevu i da Tužilaštvo kod sebe nema nijedan dokaz.

Brkića je Državni sud u novembru 2015. pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu od 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanja dara i drugih oblika koristi te zloupotrebe položaja, a u istom predmetu je s njim osuđen i Šabić, na deset godina zatvora.

Obojica su kasnije bili optuženi u predmetu sa sutkinjom Državnog suda Azrom Miletić, a optužnica ih tereti da su sutkinji preko posrednika nudili dar kako bi im se umanjila kazna ili da se oslobode krivnje u žalbenom postupku koji je tada vođen, prenosi BIRN BiH.

Brkić i Šabić su potom napustili teritoriju BiH, te je postupak razdvojen i vođen samo protiv sutkinje Miletić, koja je prvostepenom presudom osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, ali je Apelaciono vijeće Suda ukinulo ovu odluku te je daljnje vođenje postupka preneseno na Općinski sud Sarajevo.

Brkić je sredinom juna ove godine izručen iz Slovenije, gdje je uhapšen po potjernici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad