U očekivanju dogovora, devet mjeseci kasnije

Vijesti 03. aug 201918:47 > 18:59
N1

Još nema izlaza iz pat pozicije u kojoj se nalaze lideri najutjecajnijih političkih partija u našoj zemlji. U ovoj sedmici pojavile su se nove ponude za koaliranje. A i prije su postojale, no vlast na državnoj razini i dalje nemamo.

O detaljima revidiranog godišnjeg programa kojeg je lider SDA ponudio SNSD-u, u ovoj stranici za sada ne žele govoriti, no kako je poručio glasnogovornik Radovan Kovačević, na uslovljavanje neće pristati.

U SDA su i dalje odlučni, vladavinu zakona i Ustav treba ispoštovati, svaka odluka u budućnosti o članstvu u NATO-u mora imati pristanak srpske strane. Što zapravo nikada nije ni bilo sporno, pokušao je novinarima pojasniti ponuđeni prijedlog Šefik Džaferović.

No malo toga se zapravo može promijeniti.

U očekivanju kokretnog odgovora što zapravo sadrži prijedlog SDA, ne smiruju se prepucavanja SNSD-a i SDS-a. Nakon što je Mirko Šarović pozvao partnerske stranke SNSD-a da mu se pridruže u formiranju vlasti, što su one za sada odbile, u SNSD-u su komentirali kako Šarović nema mandat da bilo kome bilo šta nudi ili daje. Uslijedio je odgovor.

Da razgovora o novoj većini ima, potvrdile su ranije i predstavnici nekih opozicionih političke partija u Federaciji, ali poput SDA i HDZ-a, skeptični da bi to otklonilo blokade.

Da li bi formiranje neke nove većine sa SDS-om značilo da ova stranka pristaje da BiH ide u NATO, Šarović je odgovorio da su pozicije SDS-a poznate i transparentne. Za razliku od SNSD-a, sa NATO-om SDS nije potpisao bilo kakve pristupne dokumente.

Više detalja u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad