Operacija Oluja za bh. političare: Oslobodilačka ili etničko čišćenje?

Vijesti 04. aug 201918:57 > 19:05
N1

Bosanskohercegovački hrvatski i bošnjački političari operaciju Oluja smatraju oslobodilačkom, ključnom za deblokadu Bihaća i Krajine. U Republici Srpskoj, s druge strane, ocjenjuju je najvećim etničkim čišćenjem u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”.

Zbog toga ne treba čuditi da je Dragan Čović ponovo u svečanoj vip loži sinjske alke koja se simbolično održava dan uoči proslave oslobođanje Republike Hrvatske, dok se hrvatski vrh u svojoj poruci ove godine posebno dotakao i BiH

Pa je tako hrvatska predsjednica poručila da je Oluja spasila BiH, Andrej Plenković naglasio da je zahvaljujući Oluji omogućen prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine.

Reakcije u Sarajeva izostale, u Banjaluci ocjenjene skandaloznim.

Direktor Centra za istraživanje rata Milorad Kojić kaže kako Hrvatska slaveći akciju “Oluja” proslavlja i agresiju na BiH. Podsjeća kako Tužilaštvo BIH vodi nekoliko istraga u vezi zločina počinjenih nad srpskim civilima u Bosni tokom operacije Oluja, ali i akcijama koje su uslijedile Maestral i Južni potez. U prijavi MUP-a RS, spominju se i hrvatski generali Ante Gotovina i Ljubo Česić Rojs koji su kratko bili i zapovjednici HVO-a.

“Prijave su podnesene Tužilaštvu BiH. Mi danas nemamo osuđujučih presuda za teške zločine koji su se desili”, kazao je Kojić.

Kojić će večeras zajedno s rukovodstvom RS-a i srbijanskim državnim vrhom na Fruškoj Gori u Srbiji prisustvovati komemoraciji žrtvama i prognanim Srbima u Oluji. Očekuje se izjave i Milorada Dodika. Podsjetimo da je predsjednik SNSD-a ranije za N1 izjavio da ne vidi ništa sporno što je njegov najbliži bh. partner na drugoj strani gdje se Oluja slavi.

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta poručio je da su Srbi spremni da organizuju prosteste i spriječe proslavu “oslobođenja” Drvara, koju je za 13. septembar najavio Kantonalni odbor HDZ-a iz Livna. Pozivnice su navodno upućene i hrvatskim generalima koji su učestvovali u Oluji. Ukoliko se to dogodi, poručio je Broćeta Srbi su spremni da spriječe proslavu `oslobođenja` Drvara”. Niko od čelnika HDZ i SNSD-a ovaj događaj za sada nije komentirao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad