Dodik: Srbi su najstradalniji narod prošlog vijeka

Vijesti 04. aug 201920:24 > 20:28
N1

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, obratio se prisutnima na obilježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji Oluja.

Dodik se zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je inicirao obilježavanje ovog Dana prije pet godina.

“Prije 24 godine desio se završni čin nastojanja Hrvatske da očisti Srbe iz Krajina i iz čitave Hrvatske. Srbi su najstradalniji narod prošlog vijeka. Prošli vijek je vijek našeg stradanja”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbi su naučili jednu stvar.

“Da sloboda našeg naroda isključivo ovisi o tome da li imamo svoju državu. Gdje god nemamo državu, nemamo ni slobodu”, kazao je.

Dodik smatra da Hrvatska vojska 1995. godine nije sama mogla da vojno porazi srpski narod.

“Moramo reći da su bili podržani od stranih sila, prije svega Amerike, Britanije i Njemačke. Bez te podrške, ne bi imali snage da to urade”, naglasio je.

Dalje je naglasio da su Srbi jedinstven narod.

“Dosta nam je što nas drugi dijele, pa nam govore kako su Srbi koji žive u Hrvatskoj hrvatski Srbi, a u Bosni bosanski Srbi. A nikada nisu rekli da su hrvati koji žive u Srbiji srbijanski Hrvati. Svakako to govori o podjelama koje su htjeli da nam nametnu“, kazao je.

Dodik je optužio međunarodnu zajednicu, kazavši da je svoju poltiku kreirala na lažima koji su plasirani o Srbima.

“Govorili su da smo u BiH pobili 300.000 Bošnjaka, govorili su i lagali da smo silovali 60.000 njihovih žena. Da smo u Srebrenici, i tamo su lagali i lažu uporno, da je ubijeno 8.700 ljudi, što nije tačno, a zanemaruju činjenicu da je tamo stradalo 3.500 Srba”, kazao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad