Arnaut za N1: Postoji mogućnost raspuštanja Doma naroda Parlamenta BiH

Vijesti 05. aug 201909:32 > 09:34
N1

Damir Arnaut, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za N1 je kazao da čita Jerusalem Post već 20 godina, te da je taj medij svjetski relevantan i da nema sumnje da ne laže. Komentarišući izjavu Kolinde Grabar Kitarović koju je taj list prenio, o BiH kao zemlji pod kontrolom militantnog islama - Arnaut je kazao da je izostala državnička reakcija BiH, te da se sve svelo na medijske reakcije.

“Jerusalem Post je list na engleskom jeziku, svjetski je relevantna novina. Čitam ga 20 godina i nemam sumnje da ne laže. Profesionalni su i nisam vidio nešto što se može okarakterisati kao notorna laž. Da li je Grabar Kitarović to rekla na pressu, nije, pojavila bi se neka traka. Negdje je rekla, da li na zatvorenom sastanku ili je novinarka dobila briefing od nekoga”, rekao je.

“Sve se svelo na medijsku reakciju sa bh. strane. Nemamo neku državničku reakciju. Nisam čuo da je išta došlo iz Predsjednišva, da se kontaktira ambasada, da pokušamo dobiti dodatne činjenice, da pokušamo prići izraelskim zvaničnicima”, kazao je.

On je potcrtao činjenicu da je mjesto ambasadora BiH u Izralu ono koje pripada članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, i da je to jedna od onih pozicija koje se ne rotiraju.

Zašto je to tako – kazao je da je to davno zakucana pozicija, kao što je fiksna pozicija ambasadora u Teheranu ona koja pripada članu Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda.

“To je loša praksa, to treba promijeniti”, poručio je kazavši da se državni interesi ne mogu braniti preko medija.

Komentarišući gradnju Pelješkog mosta – 2007. i 2008. godine BiH je imala isti problem, kada je Hrvatska imala plan da on bude visok 23 metra.

“Članovi Predsjedištva BiH tada su imali zajedničku ulogu. Tada je Predsjedništvo natjeralo Hrvatsku da podigne most na 50 metara. Ne znam da li su sada angažovali stručnjake ili je bio amaterizam kao kod revizije presude protiv Srbije”, kazao je Arnaut.

Dodao je da je neophodno razdvojiti pitanje mosta od pitanja granice, ali je kazao kako do sada nije vidio niti jednu od institucija BiH da je to i pokušala uraditi.

“To je nepoznavanje materije. BiH sama nije poduzela korake, imaju bazne crte koje BiH nikada nije povukla, odakle se utvrđuju granice. To je amaterski pristup”, rekao je.

Budući da se obilježava godišnica od akcije “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji, a predsjednica Hrvatske je protekle sedmice kazala da je tom akcijom spašena i BiH – Arnaut je kazao da su istorijske činjenice po pitanju te akcije jasne, ali da se “Oluja” 24 godine kasnije koristi u dnevno političke svrhe.

“Akcija je jasno bila koordinirana sa Armijom BiH. U suštini krenula je i iz jednog i iz drugog pravca. Dovelo je to do strateških pomaka. To je omogućilo potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i oslobađanje jasnog dijela BiH i Hrvatske. Ne može se govoriti da je Hrvatska oslobodila dio BIH, ako se ne govori da je Armija BiH pomogla hrvatskoj vojsci. Istorijske činjenice su jasne, uloga međunarodne zajednice je to omogućila, a sve što se nakon toga dogodilo dovelo je do mira u regionu”, kazao je.

“Danas se koristi za političke svrhe, manipulira se činjenicama. Ne može se to posmatrati neovisno od predsjedničkih izbora u Hrvatskoj”, naveo je.

Što se tiče spekulacija i najava o formiranju Vijeća ministara u kojem bi SDS i PDP istisnuli SNSD – Arnaut je kazao da je formalno moguće.

“Formalno govoreći, saziv Vijeća ministara se potvrđuje u Predstavničkom domu. Postoji neka tanka većina za SDS i PDP da to urade. SDA je davanjem četiri delegata u Domu naroda SNSD-u obesmislila svaku priču oko Izbornog zakona i drugih tema. SNSD bi u tom slučaju apriori odbacio sve odluke – samo zato što dolaze iz tih stranaka. Čuo sam da postoji mogućnost raspuštanja Doma naroda od Predsjedništva BiH, jer za tu odluku ne treba konsenzus. Formalno je sve moguće, ali postavlja se pitanje zbog čega neke stvari nisu urađene kada je to trebalo uraditi”, rekao je on.

S druge strane, kada je vlast u Kantonu Sarajevo u pitanju – Arnaut je ocijeno da aktuelna vlada ne samo da dobro radi, nego ima i podršku međunarodne zajednice.

“Ne treba zanemariti poruku koju šalje EU, kao zemlji koja želi biti kandidat – ovo je način na koji trebate raditi da bi ušli u EU”, izjavio je.

“Zadnji sastanak na kojem je bio holandski ambasador, rekao je da je ovo način na koji treba raditi da bi BiH ušla u EU. A Holandija je najveći protivnik proširenja, čak pokušavaju staviti neke dodatne uslove za Makedoniju. Kada Holandija da takvu podršku javno, onda je to poruka koju cijela zemlja treba shvatiti. To je model po kojem treba voditi politiku ove države”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad