Mladifest: Hiljade mladih vjernika iz svih krajeva svijeta u Međugorju

N1

Velika radost u Međugorju - hiljade mladih vjernika iz raznih krajeva svijeta slilo se u ovo malo hercegovačko mjesto na 30-i jubilarni međunarodni molitveni susret mladih – Mladifest. Program koji se ove godine od 1. do 6. augusta održava pod motom „Idi za mnom“ simultano se prevodi na dvadesetak svjetskih jezika, a osim molitve, misa, duhovnih vježbi, mladi tokom 5 dana koliko Mladifest traje mogu poslušati i razna svjedočenja običnih ljudi.

Zastave Italije, Španije, Poljske, Engleske i brojnih drugih zemalja vijore se ulicama Međugorja, koji je ovih dana u znaku mladih.

Petodnevni molitveni susreti mladih prožeti su katehezama odnosno predavanjima, svjedočanstvima, molitvom krunice, klanjanjem, ali i pjesmom i plesom.

Sve vrijeme program prati orkestar sastavljen od mladih muzičara iz 22 zemlje. Tako se ovaj festival molitve, svjedočenja i pjesme odvija u velikoj radosti i ushićenju mladih koji s pet kontinenata dolaze u Međugorje. Na vrelom hercegovačkom suncu, pažljivo i neumorno slušaju šta im govore oni koji su doživjeli obraćenje i pošli novim životom upravo zahvaljujući Međugorju.

“Prvi put sam u BiH. Upravo sam bio na brdu ukazanja, bilo je teško, ali u isto vrijeme i lako popeti se jer smo bliže Bogorodici. Bilo je veoma dobro jer smo tu s prijateljima, istražujemo našu religiju, ali i sami sebe. Nevjerovatno iskustvo”, oduševljen je jedan učesnik.

“Dolazim iz Poljske, treći put sam ovdje, sviđa mi se ovo mjesto, fantastično je, tu se osjećam kao kod kuće. Baš mi se sviđa ova energija, kako niko nikoga ne osuđuje svi smo kao jedno”, kazala je učesnica.

N1

Susret hodočasnicima nudi duhovni odmor prvenstveno uz molitvu. Međugorje je, kažu, danas ispovjedaonica svijeta, snaga milosti koja se jako osjeti.

“Ove godine smo svi neizmjerno radosni, krenule su emocije, jubilarni je trideseti Mladifest, nije moglo biti bolje. Možemo kazati da je pola Vatikana tu”, kazao je Andrija Šego, župljanin međugorske župe.

Svake godine se broj učesnika povećava što dokazuje činjenica da je na prvom ovakvom susretu 1989. godine na inicijativu pokojnog fra Slavka Barbarića učestvovalo tek oko 800 mladih.

“Ideja je potekla od fra Slavka Barbarića koji je nešto htio učiniti za mlade. Bio je svjestan da je svećenicima potrebna duhovna obnova, bračnim parovima, svima, uvodio je seminare i tako je počeo festival mladih koji danas mi zovemo Mladifest”, ispričao je fra Marinko Šakota, međugorski župnik.

Na usluzi mladima je oko 600 svećenika koji su stigli iz cijelog svijeta, 500 će ih koncelebrirati na misama, a stotinu ispovijedati na oko 20 svjetskih jezika. Mladifest završava svečanom misom zatvaranja koju će predvoditi predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, nadbiskup Rino Fisichella.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad