Podignut spomenik borcima Armije RBiH koji su 1995. poginuli u Hrvatskoj

Vijesti 05. aug 201918:11 > 18:54
N1

Prije 24 godine okončana je trogodišnja opsada Bihaća i okolnih mjesta. To je jedna od najdužih opsada u novijoj istoriji. Deblokada bihaćkog okruga omogućena je zajedničkom akcijom Hrvatske vojske tokom akcije Oluja, ali i istovremenim akcijama pripadnika Petog korpusa Armije Republike BiH. U mjestu Izačić, nedaleko od granice sa Hrvatskom, podignut je spomenik vojnicima Armije RBiH, koji su 1995. godine poginuli na teritoriji Republike Hrvatske.

Imena trinaest pripadnika 5. Korpusa Armije BiH uklesano je u ovaj spomenik, otkriven nekoliko stotina metara od Graničnog prijelaza Izačić. Poginuli su prije 24 godine, duboko u hrvatskoj teritoriji. Nana Mufida Bašanović kaže da joj je drago što je doživjela da spomenik sa imenom njezinog 20-godišnjeg sina, koji je poginuo, bude podignut baš u Izačiću.

“Super, dobro. Hvala onome ko je ovo organizovao, da ne idemo gore u onu šumu. Nisu oni dali gore da se spomeni stavi”, kazala je Mufida.

N1

Godinama su bihaćke vlasti pokušavale da postignu dogovor sa susjednim Plitvičkim Jezerima, da spomenik pripadnici Petog Korpusa bude podignut na mjestu pogibije, na hrvatskoj strani.

“Mi kao Mjesna zajednica i općina Bihać smo niz godina vršili pregovore sa opštinom Plitvička Jezera. I uvijek je, navodno, do Zagreba. Ne znam koji je razlog. Nema tu ništa loše. Ipak su ljudi tu poginuli”, izjavio je Rasim Islamović, predsjednik MZ Izačić.

Bihaćki kraj ovih dana obilježava godišnjicu kraja trogodišnje opsade. Bihać i okolica bili su opkoljeni obručom dugom 120 kilometara. Sa jedne strane Republike Srpske Krajine, sa druge Republike Srpske. Ratni zapovjednici se prisjećaju da je za deblokadu zaslužna zajednička akcija Hrvatske vojske i Petog korpusa Armije RBiH.

“I da nije bilo zajedničke aktivnosti, hrvatske vojske i 5. korpusa ARBiH, rat bi dugo trajao. Ali je činjenica da je na današnji dan deblokiran bihaćki okrug, ali I čitava BiH”, kazao je Senad Šarganović, ratni zapovjednik 501. viteške brigarde 5 korpusa ARBiH.

Ipak, pojedini ratni zapovjednici nisu suglasni sa izjavama hrvatskih dužnosnika je akcijom Oluja oslobođena Krajina ali I čitava Bosna I Hercegovina.

N1

  “Oluja je pokrenuta 4.8. i mi smo krenuli 4.8. Mi smo ovdje 4. uvečer uzeli ovo brdo iza nas, popeli se na Čelopek, ovi momci su poginuli duboko u hrvatskoj terititoriji, nekih dvadesetak kilometara. Mi smo došli u Ratkovicu, oslobodili Korenicu, krenuli prema Slunju, oslobodili Plitvice”, prisjetio se Hamdija Abdić Tigar, ratni zapovjednik 502. viteške brigade 5. korpusa ARBiH.

Spomenik, koji stoji na ulazi u BiH iz smjera Hrvatske, kažu mještani, ostaje podsjetnik na one koji su dali doprinos dblokadi bihaćkoj kraja. Tokom 1201 dana opsade, poginulo je oko 3.500 pripadnika Armije BiH.

Danas je na Izačiću otvoren tek dio budućeg spomenika. Projekat financira Ministarstvo branitelja USK, a koštaće 30 hiljada maraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad