Kocijančič: Dogovor čelnika političkih stranaka važan korak naprijed

Vijesti 05. aug 201920:32 > 20:38
Printscreen

Nakon što je danas poslijepodne postignut dogovor o formiranju vlasti u Bosni I Hercegovini uz pomoć specijalnog predstavnika Evropske unije i šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka u ime Evropske komisije se javnosti obratila portparolka Maja Kocijančič.

Ona u izjavi u ime Evropske komisije poručuje kako je formiranje vlasti ključno za pomjeranje BiH na evropskom putu.

“Današnji dogovor čelnika političkih stranaka u Bosni i Hercegovini o formiranju novog Vijeća ministara – uz pomoć specijalnog predstavnika EU ambasadora Lars-Gunnara Wigemarka – važan je korak naprijed, prije svega za zemlju i njene građane. Formiranje vlade takođe je presudno za napredak zemlje u procesu integracije u Evropsku uniju. Političke stranke čvrsto su se obvezale na uspostavljanje funkcionalnih vlasti i nastavak provedbe potrebnih zakonodavnih i socio-ekonomskih reformi, kao i sa konkretnim koracima u ključnom području borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Da bi se održao potrebni zamah, očekujemo da će političko vodstvo u Bosni i Hercegovini nastaviti s formiranjem vlasti i omogućiti redovito funkcioniranje svih institucija bez daljnjeg odgađanja kako bi se osigurala provedba reforme u skladu s europskim standardima i vrijednostima”, navela je Kocijančič u izjavi.

Podsjetimo da je Vijeće za opšte poslove EU ranije ove godine donijelo odluku da će i pored izrade Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom status BiH odluku po ovom pitanju donijeti kasnije ove godine, najverovatnije u period nakon oktobra kada detaljno prouči Mišljenje i sve ono što se nalazi u popratnom Analitičkom izvještaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad