Prodanović: Drago nam je da su koalicioni partneri prihvatili ukidanje OHR-a

Vijesti 06. aug 201912:17 > 12:23
Anadolija

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, za N1 je komentarisao konačni dogovor o formiranju vlasti na državnom nivou.

“Najvažnije je da građani BiH konačno imaju dobru vijest kada su u pitanju politička djelovanja, da ćemo uskoro imati uspostavljenu izvršnu vlast. Stav SNSD-a je da ćemo u cjelini poštovati ovaj Sporazum, vjerujem da će to uraditi i HDZ i SDA. Sada je na potezu Predsjedništvo BiH da predloži kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a da Predstavnički dom odmah pristupi izboru tog predsjedavajućeg”, rekao je Prodanović.

Kazao je i šta je dogovoreno u vezi sa NATO putem BiH:

“Važno je da se ne dovodi u pitanje dosadašnja saradnja s NATO, svi će se procesi provoditi onako kako je definisano Ustavom i zakonima. Zajednički ćemo dolaziti do rješenja koja će biti prihvatljiva.”

Kada je u pitanju ukidanje nadležnosti OHR-a kazao je kako je ostalo još mnogo koraka da se uradi:

“Dugo godina je odnos SNSD-a prema ovom pitanju jasan. Drago nam je da su koalicioni partneri prihvatili ovo. Ono što nam preostaje je da ispunimo određene uslove, jer samo ukidanje OHR neće zavisiti samo od naših zahtjeva nego i praktičnih koraka koji će dovesti BiH što je moguće prije u status kandidata EU.”

Na kraju, kazao je kako sve moguće ukoliko postoji dobra volja te da je ta volja pokazana juče od strane lidera stranaka koji su potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad