Nermin Nikšić: Zašto je ovo trebalo Dodiku, Čoviću i Izetbegoviću

Vijesti 06. aug 201913:25 > 13:29
N1

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, kazao je da sporazum sa principima o formiranju vlsti na nivou BiH kojeg su potpisali lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a vodi ka podjeli BiH, te je pozvao sve stranke "koje žele normalnu državu" da se suprotstave. Također, pozvao je i DF i SBB, kao partnere SDA u formiranju vlasti da se distanciraju od sporazuma. On je ocijenio da je ovaj sporazum najmanje trebao Bakiru Izetbegoviću.

“Ranije izjave iz SDA kako nema vlasti bez ANP, kako nema izbornog zakona kako kaže HDZ, čovjek bi rekao ništa od vlasti. Sada imamo sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH, uz prisustvo svjedoka Wigemarka. Čovjek bi pomislio – evo ga. Ovaj sporazum, uprkos zvučnim najavama nije realan. On je bombastična najava koja je bila potrebna trojici lidera”, kazao je Nikšić.

Potom je objasnio zbog čega je sporazum bio potreban Dodiku, Čoviću i Izetbegoviću.

“Dodiku kao pokazatelj da niko drugi iz RS ne može biti partner i biti rješenje u deblokadi Vijeća ministara. Svako ima svoje tumačenje ovog sporazuma, on tumači da nema ništa od NATO puta. Protivnici iz RS će govoriti kako je izdao interese RS, ja bih rekao da je ovo još jedna njegova pobjeda na putu razgradnje institucija BiH”, ocijenio je lider SDP-a.

“Čoviću je ovo trebalo kao pandan i guranje u drugi plan situacije oko Aluminija. Trebala mu je dobra vijest da se to gurne u drugi plan, pitanje tih radnika i da su kadrovi HDZ-a pod patronatom SDA doveli do gašenja tog kombinata”, rekao je Nikšić.

“Zašto je trebao Bakiru Izetbegoviću – njemu najmanje. Ničim izazvan, čak suprotno stavovima partnera DF i SBB koji nisu ni učestvovali. Ja hoću da vjerujem da nisu učestvovali. On uprkos svemu pristaje da isporuči sudbinu države u ruke SNSD-a i HDZ-a. Jedini razlog može biti ona najava Čovića da do kongresa SDA nema konsruisanja vlasti”, dodao je.

On je potom pozvao DF i SBB da se suprotstave i distanciraju od sporazuma.

“U suprotnosti je od onoga što su zagovarali. Bh. blok će nastojati da ostvari što više kontakata, pozivam i druge stranke koje žele normalnu državu da se suprotstavimo, intelektualce, akademsku i NVO zajednicu, medije… Ovaj sporazum i njegova primjena vodi podjeli BiH. Na ovo se ne smijemo oglušiti”, zaključio je Nikšić.

Podsjećamo, lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a su u Sarajevu potpisali sporazum sa principima o formiranju vlasti na nivou BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad