Komšić: Želio bih vjerovati da to Grabar – Kitarović nije rekla, ali…

Vijesti 06. aug 201913:55 > 13:55
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić za magazin Nacional (Republika Hrvatska) komentirao je izjavu predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović o nestabilnoj BiH. Grabar - Kitarović kasnije je demantovala da je dala ovu izjavu koju je prenio The Jerusalem Post.

“Želio bih vjerovati da to nije rekla, ali teško je u to vjerovati. To bi značilo da je predsjednica Grabar – Kitarović uvidjela da griješi, odnosno da je griješila u svim ranijim slučajevima kada je o tome govorila. Vrijeme će pokazati da li je zaista uvidjela grešku, pa, kako kažete, energično demantira sporne tvrdnje da ne bi ponovo napravila problem između dvije države. Ako Grabar – Kitarović i zvaničnici Republike Hrvatske i dalje nastave po starom, onda će biti jasno da su demanti bili tek amortizacija težine tih neutemljenih optužbi”, kazao je Komšić.

Na konstataciju novinara Nacionala da ovo nije prvi put da hrvatska predsjednica optužuje BiH za islamizam i opasnost od terorizma, Komšić je kazao da “je to, nažalost, bila vanjskopolitička agenda, ne samo predsjednice Republike Hrvatske, nego i drugih zvaničnika HDZ-a”.

“Nije korektno da sama Grabar – Kitarović sada snosi posljedice promašenosti te agende”.

Komšić je kazao da u ovom kontekstu, a nakon obajve izjava u The Jerusalem postu, “nije tačno da je reagovao oštro, a pogotovo ne nediplomatski”.

“Pozvali smo ambasadora Republike Hrvatske. U jednoj demokratskoj atmosferi razmijenjena su mišljenja. Po ko zna koji put, sa naše strane, upućen je poziv da razgovaramo o svim otvorenim pitanjima. Nismo nimalo oštro reagovali. Građane Bosne i Hercegovine već godinama unazad vrijeđanju iste ili slične tvrdnje, dira im se u dostojanstvo, čast. Nikome nećemo dopustiti da to radi”.

Nacional: Predsjednica je izjavila da bi trebalo preispitati odnose s BiH, jer se prema Hrvatskoj ponaša neprijateljski, zloupotrebljava tajne službe, do prijetnje pravosudnim tijelima, kada je riječ o Pelješkom mostu i slično. Pa, treba li preispitati te odnose? Nije li vrijeme da se stane na loptu?

“Ne ugrožavamo mi iz Bosne i Hercegovine prava Republike Hrvatske garantovana međunarodnim konvencijama, ne odlažemo mi nuklearni otpad na granici sa Hrvatskom, ne upada naša policija na teritoriju RH i ne narušava suverenitet Hrvatske nepoštujući granice, ne koristimo mi resurse Hrvatske, kao što Hrvatska koristi naše Buško jezero, ne vrijeđamo mi građane Hrvatske nazivajući ih ustaškim radikalima, ne pokušavamo mi u izbornom zakonodavstvu Hrvatske učvrstiti i proširiti elemente etničke diskriminacije, ne pozivamo mi na antievropska rješenja u Hrvatskoj. Zato želimo da Hrvatska to prestane raditi BiH. Molimo ih evo već godinama. Naravno da Hrvatska treba preispitati svoj odnos prema Bosni i Hercegovini”.

Integralni intervju pročitajte na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad