Portparol SNSD-a Kovačević: Dodik zaštitio RS, nema puta ka članstvu u NATO

Vijesti 06. aug 201913:55 > 14:04
N1

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u principima o formiranju vlasti na nivou BiH, koje je potpisao sa liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem, uspio da zaštiti Republiku Srpsku, navodeći da je najvažnije da u tom dokumentu nije pomenut Akcioni plan za članstvo BiH u NATO-u /MAP/.

“Sa zadovoljstvom možemo da kažemo da smo deset mjeseci nakon održavanja izbora konačno napravili neku vrstu dogovora sa izbornim pobjednicima u FBiH. Dodik, koji je vodio pregovore u ime SNSD-a, vladajuće koalicije, a prvenstveno Republike Srpske, sve vrijeme se ponašao tako da u ovim pregovorima zaštiti ustavni položaj i interese Republike Srpske. Poslije jučerašnjeg dogovora možemo da kažemo da je uspio u tome”, rekao je Kovačević za RTRS.

On je istakao da je Republika Srpska sve vrijeme bila svjesna da na isti način na koji njeni građani ne mogu da učestvuju u izboru članova Predsjednišva BiH iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, ne može da utiče ni na izbor partnera iz FBiH kada je riječ o formiranju Savjeta ministara.

“Dakle, njih biraju građani u FBiH, odnosno druga dva konstitutivna naroda u BiH, Bošnjaci i Hrvati, na isti način na koji su građani RS izabrali SNSD i našu koaliciju da predstavlja Republiku Srpsku u Savjetu ministara”, kaže Kovačević.

On je istakao da se sve vrijeme jedna strana u FBiH, prvenstveno SDA, u pregovorima služila jednom vrstom političke ucjene.

“Na tu ucjenu nismo pristali i na kraju smo potpisali sporazum u kojem stoji sve ono što smo govorili sve ovo vrijeme, a to je da je moguća saradnja sa NATO-om, ali da nije moguće članstvo BiH u NATO jer RS na to ne pristaje. Tu se naš stav nije promijenio i neće se promijeniti”, poručio je Kovačević.

On je odbacio tvrdnje funkcionera SDS-a Dragana Mektića da je Dodik pristao na MAP.

“Mektić je nedavno tvrdio da su u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u kojem on sjedi istovremeno dok je ministar u Savjetu ministara i prima dvije plate, potrebna 42 poslanika da bi bio formiran Savjet ministara, a toliko zapravo ima ukupno poslanika u Predstavničkom domu. On ne zna koliko poslanika ima u tom domu. Dakle, nedavno je dokazao da ne zna da broji i računa, a sada je pokazao da ne zna ni da čita s obzirom na to da se u principima koje je Dodik potpisao MAP i godišnji nacionalni program ne spominju nijednom”, kaže Kovačević.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu da će put BiH ka NATO-u biti usporen u naredne tri godine, Kovačević je rekao da je stav Dodika, SNSD-a i Republike Srpske da nije moguće članstvo, već samo saradnja sa NATO-om.

“On to može nazivati putem ka NATO-u, a mi ćemo to nazvati u skladu sa onim što smo jedino potpisali da ćemo da sarađujemo sa NATO-om kao i do sada, ali taj put ne može da završi članstvom. Dakle, članstvo u NATO-u ne, saradnja sa NATO-om da. To je stav Dodika, SNSD-a i RS”, pojasnio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Dodik je insistirao na roku od 30 dana za formiranje novog saziva Savjeta ministara jer se čeka deset mjeseci da neko odustane od političkih ucjena i da uvaži u Republiku Srpsku.

“Dočekali smo poslije deset mjeseci da neko uvaži Republiku Srpsku, a ako se to ne ispoštuje onda idemo u druge scenarije koje smo ranije najavili. Ti scenariji su potpuno jasni ukoliko neko nastavi sa ignorisanjem stavova i ustavne pozicije RS. Republika Srpska ne pravi bilo kakav problem i želi da što prije na svim nivoima počnemo da radimo ono za šta su nas građani birali, da preuzmemo odgovornost i učinimo sve da život svih građana bude bolji. To je naš imperativ”, naglasio je Kovačević.

Govoreći o podjeli pozicija u Savjetu ministara, Kovačević je istakao da su dobili ono što su od početka tražili – da RS-u pripadnu predsjedavajući Savjeta ministara i tri ministarska mjesta.

“U svim tijelima SNSD-a je usaglašeno, a dobilo je potvrdu i cijele koalicije da je naš kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara bude Zoran Tegeltija, a o ostalim imenima moraćemo da razgovaramo detaljnije. Imamo najbolje kandidate i sigurni smo da će to biti i najbolji ministri u Savjetu ministara”, rekao je Kovačević.

Govoreći o današnjem sastanku vladajuće koalicije u RS-u, on je istakao da SNSD želi da informišemo koalicione partnere o jučerašnjem sporazumu.

“Dodik je pregovarao u ime SNSD-a, cijele vladajuće koalicije i Srpske. Mi smo na nivou BiH napravili dobar izborni rezultat sa koalicionim partnerima, to u potpunosti uvažavamo i u tim odnosima nema nikakvih promjena”, rekao je Kovačević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad