Iz Brisela za N1: EU treba mnogo više od formalnih obećanja i deklaracija

Vijesti 06. aug 201917:31 > 17:34
N1

Bosna i Hercegovina će morati dokazati da je opredjeljena na svom evropskom putu i da radi na evropskim reformama kako bi dobila kandidatski status poručueno je iz briselskih izvora za N1. Komentarišući jučerašnje potpisivanje sporazuma između SNSD-a, HDZ-a i SDA- iz Brisela stiže poruka da su prioriteti za bh. vlasti jasno navedeni u Mišljenju Evropske komisije koje je proslijeđeno drugim organima Evropske unije na odlučivanje.

“Dodjela kandidatskog statusa zemlji kandidatu je privilegija zemalja članica u Evropskom vijeću, o kojoj se odluka donosi jednoglasno, na bazi Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji za članstvo u Evropskoj uniji. Zbog toga je esencijalno za vlasti Bosne i Hercegovine da demonstriraju ozbiljnost u provođenju reformi orijetnisanih prema EU putu u cilju osiguranja pozicije u kojoj bi zemlje članice razamtrale dodjelu kandidatskog statusa zemlji”, navodi izvor N1 u sjedištu Evropske unije u Briselu.

 Izvor N1 u Briselu navodi kako su glavni prioriteti na kojima bi vlasti Bosne i Hercegovine trebale raditi jasno navedeni u Mišljenju, a napomenimo kako je uz njega izrađen i analitički izvještaj na više od 180 stranica u kojima se nalaze detaljno opisane reforme koje je neophodno da Bosna i Hercegovina ispuni u narednom periodu.

“Glavni prioriteti identificirani u Mišljenju navode šta Bosna i Hercegovina mora uraditi kako bi bila spremna otvoriti pristupne pregovore sa EU. Ovo ide mnogo dalje od fokusa na kandidatski status. U februaru 2018 u Strategiji za Zapadni Balkan, Komisija navodi da ‘uz stalni napor i zalaganje, Bosna i Hercegovina može postati kandidat za pristupanje’. Evropska unija treba prepoznati stalne reformske napore učinjene od vlasti Bosne i Hercegovine mnogo više od formalnih obećanja i deklaracija”, kazao je zvaničnik EU za N1.

Podsjetimo također da je tokom pauze u formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini Vijeće za opšte poslove Evropske unije donijelo odluku o tome da će stav po Mišljenju Evropske komisije biti zauzet kasnije ove godine kada se detaljno razmotri sve ono što se nalazi u istom. Tek nakon toga Mišljenje uz dodatne smjernice Vijeća za opšte poslove ide Evropskom vijeću koje čine šefovi država i Vlada zemalja članica Evropske unije i jedino je tijelo koje može donijeti odluku o dodjeli statusa kandidata jednoj zemlji.