Srbi iz Prijedora koji žive u Beogradu postavili spomen-ploču u logoru Omarska

Vijesti 06. aug 201917:41 > 18:06
N1

Obilježeno je 27 godina od raspuštanja logora Omarska, kod Prijedora. Uz poruke da se zločin ne smije zaboraviti ni ponoviti, žrtve Omarske prisjetile su se tragičnog perioda sa početka devedesetih godina prošlog vijeka. Ove godine postavljene su dvije spomen ploče u znak sjećanja na taj period. Jedna sa tekstom u ime bivših logaraša, a druga od strane Prijedorčana srpske nacionalnosti koji danas žive u Beogradu.

Ljeto 92. Nijaz Mujkanović je skoro tri mjeseca te godine proveo u logoru Omarska. Svake godine, prisjećajući se dana u logoru, kaže kao da ponovo sve proživljava.

“Sjećam se kada sam doveden u logor i puta do logora, jer smo u autobusu sve vrijeme morali pjevati ‘Muslimani konji potkovati, ne možete sa Srbima ratovati’. Eto sjećam se i danas i boli to sve mada je dosta godina iza nas. Iz Omarske sam prebačen na Manjaču i ukupno sam proveo u logoru 197 dana”, prisjetio se Nijaz.

I Senad Husić nije vjerovao da će živ napustiti Omarsku devedeset druge.

“Pred raspuštanje Manjače, kad je to bilo dogovoreno, 532 čovjeka su faktični ukradeni od međunarodnog Crvenog Krsta, koji su prebačeni pod izgovorom da će u razmjenu, međutim oni su prebačeni u logor Barković, gdje ostaju još deset mjeseci”, kazao je Senad.

Bošnjački politički predstavnici u Republici Srpskoj smatraju da se u Prijedoru desio genocid.

“Nažalost, danas imamo vlast u ovom gradu i u ovom entitetu koja negira sudske presude, koja veliča ratne zločince i koja ja bih rekao provođenje diskriminacije, nastavlja da provodi završnu fazu genocida i to se mora okončati, vlast u ovom gradu mora se distancirati od presuđenih ratnih zločinaca i napraviti distancu od svega onoga što se dešavalo”, izjavio je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.

Iako je prethodno zabranjeno, postavljena je i spomen-ploča za one koji nisu preživjeli ratne logore u Prijedoru. Pored te, još jedna ploča. Nju su postavili Prijedorčani srpske nacionalnosti, čija adresa je danas u Beogradu. Na ploči poručuju – da se nikad ne ponovi Omarska, a u potpisu komšije.

I ove godine postavljena je umjetnička instalacija Anite Zečić. Ona oslikava posljedice 73 masovne grobnice sa područja prijedorske općine.

“120 tegli, 99 tegli je napunjeno sa zemljom iz masovnih grobnica. Na tegli piše ime grobnice, kad je pronađena i koliko leševa je pronađeno u toj grobnici”, kazala je.

Prije 27 godina u logoru Omarska ubijeno je 700 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, a oko 6.000 bilo ih je zatočeno, među njima i 37 žena i 28 maloljetnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad