Mišljenja oprečna: Šta su potpisali lideri vladajućih stranaka?

Vijesti 06. aug 201918:24 > 18:40
N1

Principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine najbolje je danas opisao Mirko Šarović kazavši kako ni samim liderima vladajućih stranaka nije jasno šta su potpisali, a čini se ni političkoj javnosti.

Mišljenja o tome ko je dobio, a ko izgubio dijametralno su suprotna, a možda je upravo to bio cilj dokumenta da ga svako može tumačiti na svoj način.

U principima koje su potpisali lideri tri vladajuće političke stranke navodi se uz ostalo kako će se ‘integracijski procesi nastaviti sukladno Ustavu i zakonima i da treba potvrditi opredjeljenje za unaprijeđenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom Bosne i Hercegovine’.

Za Dodika, godišnjeg nacionalnog plana nema, za Izetbegovića put se nastavlja, ali usporeno. Ako se vodimo vladavinom zakona na što su se lideri obavezali, u članu 84. Zakona o odbrani jasno su definisane aktivnosti za prijem BiH u NATO. One se navode i u izjavi o formiranju vlasti koju su postpisali SBB, SDA i DF, a gdje se traži hitna aktivacija Akcionog plana za članstvo BiH u NATO savezu. Fahrudin Radončić je danas dao zeleno svjetlo, Željko Komšić saznajemo traži dodatna pojašnjenja principa koji su za Aleksandra Trifunovića samo privid dogovora.

Nekoliko je presuda Evropskog suda u Strazburu čija provedba traži suštinske promjene Ustava, Sejdić i Finci, Ilijaz Pilav, Azra Zornić, no ako je suditi prema principima koje su potpisali lideri, to se neće uskoro desiti. U dokumentu se navodi implementiranje svih presuda domaćih i europskih sudova u skladu s Ustavom BiH, ne u skladu sa njegovim izmjenama.

Formulacija koja je također za mnoge sporna, a koju je posebno pozdravio lider HDZ-a je legitimno predstavljanje naroda što je, priimjećuje Slavo Kukić, u koliziji s evropskim standardima na kojima će Evropa insistirati.

Jedan od članova sporazuma kojeg lideri različito tumače je i onaj o ukidanje mandata OHR-a. Jedni navode da OHR odlazi kada BiH dobije kandidacijski status, drugi kada BiH postane stabilna zemlja, no o tome ne odlučuje ni Parlament, ni BiH, već međunarodne instance.

U principima koje su u većoj mjeri preslika izjave koju je jos u martu lider SDA ponudio svojim partnerima u SNSD i HDZ-u, navodi se i ubrazanje socio-ekonomskih reformi u BiH, te izgradnja dobrosusjedskih odnosa sa susjedima uz rješavanje otvorenih pitanja na principima reciprociteta, međusobnog uvažavanja i poštivanja međunarodnog prava.

Da li će i kako sve navedeno u konačnici biti ispoštovano saznćemo za mjesec dana, rok u kojem Vijeće ministara mora bti izabrano, u protivnom sporazum ne vrijedi.

Više detalja u prilogu reporterke N1 Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad