Vlada KS: U Rad, ZOI ‘84 i JU Dom zdravlja ulaze najbolje revizorske kuće

Vijesti 07. aug 201915:11 > 15:15
Press služba KS

Vlada Kantona Sarajevo je, radi unapređenja funkcioniranja javnih preduzeća i ustanova, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i ambasada u BiH pokrenula proces ekspertskog snimanja stanja u javnom sekoru kako bi dobila stručne i jasne smjernice za svoje daljnje djelovanje u tim firmama.

Norveška ambasada je, po tom modelu, putem UNDP-a osigurala novac za angažovanje najboljih svjetskih revizorskih kuća da uđu u neke firme za koje se procjenjuje da mogu i moraju bolje poslovati, a za njihovov rad izdvajaju se značajna budžetska sredstva. Među prvim firmama koje ulaze u ovaj projekt su preduzeća Rad i ZOI ‘84, te javna ustanova Dom zdravlja.

Ambasadorica Norveške Guri Rusten, predstavnik UNDP-a Edis Arifagić i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto popisali su sporazum o realizaciji tog projekta.

“Ocijenili smo da usluge koje pružaju ove firme imaju veliki uticaj na kvalitet života u Kantonu te da im je potrebna stručna pomoć. Izražavam veliku zahvalnost Ambasadi Norveške i UNDP-u jer su se vrlo brzo odazvali na moj poziv da nam finansijski pomognu u ovome. Očekujemo zauzvrat da ove firme daju vrlo jasnu sliku i jasne preporuke za našu vladu kako bi se unaprijedilo poslovanje ovih firmi i što je najvažnije, poboljšale usluge prema građanima”, istakao je Forto.

Očekuje se da će instrumenti stvoreni kroz taj projekt biti stavljeni na raspolaganje svim javnim preduzećima u Kantonu, u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Ukupna vrijednost projekta je oko 500.000 KM, a bit će realiziran u periodu od 12 mjeseci, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad