ANP i NATO put BiH – najveće nepoznanice u principima za formiranje vlasti

Vijesti 07. aug 201915:49 > 19:08
N1

Još nema garancija da će novi saziv Vijeća ministara biti formiran u narednih mjesec dana. Čelnici SNSD-a, HDZ-a i SDA dali su takvo obećanje u potpisanim principima. Nepoznanica, bar prema tumačenjima, ostaje i kako će teći suradnja BiH sa NATO Savezom. Pojašnjenje u tumačenju Sporazuma, u dijelu koji se odnosi na NATO, očekuje i američka ambasada.

“Mi ovaj korak pozdravljamo i namjeravamo raditi sa političkim strankama i članovima Predsjedništva BiH da bi pojasnili kako će nove vlasti tumačiti ovaj sporazum, što posebno uključuje pitanje da li postoji jasan konsenzus po pitanju ranog podnošenja Nacionalnog akcionog plana Bosne i Hercegovine (ANP) NATO savezu”, poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

“Prošla su već dva dana, a potpisnici Sporazuma i dalje drže i domaću i međunarodnu javnost u neizvjesnosti oko jednog od najvažnijih pitanja vanjske politike BiH, odnosa sa NATO-om”, upozorava Igor Crnadak.

“Zato apelujem, prije svega na članove Predsjedništva BiH i na potpisnike Sporazuma, da jasno saopšte da li će BiH aktivirati MAP u skladu sa Odlukom Predsjedništva iz 2009. godine, upućivanjem prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ili je odluka nove skupštinske većine da BiH odustaje od MAP-a”, kazao je aktuelni ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

Dok i sami potpisnici različito tumače Sporazum, svoje ocjene imaju opozicione stranke, PDP i SDS.

“Ovo je sve osim ozbiljan politički sporazum, jer treći dan od potpisivanja imamo različita tučanje samih potpisnika, koji kao da traže izgovor za neuspjeh i kako će okriviti drugu stranu zašto to nije uspjelo”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

“Iz ugla SDS, Milorad Dodik sve po starom. Neću neću, pa onda hoću. Vrlo je istrajan da ostvari svoj san o NATO-u. Sada se vidi ko je izdajnik, i ko dnevno mijenja politike vezane za srpski nacionalni interes”, rekao je SDS-ov Miladin Stanić.

SNSD-ov Staša Košarac uvjerava da u Sporazumu nigdje ne piše da Republika Srpska prihvata NATO integracije.U Principima stoji da se potvrđuje opredjeljenje za unaprijeđenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom Bosne i Hercegovine. Vojno-politićki analitičar, Đuro Kozar, očekuje da će to značiti slanje reduciranog Godišnjeg nacionalnog programa.

“To praktično znači da se neće otvarati šira politička i neka druga pitanja. Jer Nacionalni plan nije samo obrambena politika, nego i ukupna politička i ekonomska situacija”, kazao je Đuro Kozar, vojno-politički analitičar.

Njemački stručnjak za Balkan, Bodo Weber, ocjenjuje da je u Sporazumu mnogo nejasnoća, osim u vezi sa NATO integracijama, tako i pitanjem Izbornog zakona.

“To će naredni dani i sedmice pokazati da li je to zaista jedan dogovor, koji će voditi do formiranja vlasti. Da li je to jedna želja za foteljama, kako je to do sada bio sličaj u BiH.”

Prošla su tri dana od potpisivanja Sporazuma, a još nije formirana Komisija za imenovanje predsjedatelja Vijeća ministara, niti je zakazana sjednica Predsjedništva, koje bi trebalo, koncenzusom, predložiti ime mandatara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad