Festival mladih u Međugorju pratilo preko 11 miliona korisnika interneta

Vijesti 08. aug 201910:12 > 10:22
http://medjugorje.hr

Završio je 30. Festival mladih u Međugorju. Posljednjeg dana u pet sati ujutro slavljena je misa na Križevcu. Brojni mladi već nakon večernjeg programa na oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju krenuli su put Križevca, gdje su dočekali početak misnog slavlja, a drugi dio je krenuo u rano jutro tako da je stazama uz Križevac bilo živo cijelu noć, uz pjesmu i molitvu.

Festival mladih završio je na mjestu gdje je svoj ovozemaljski hod završio i njegov osnivač fra Slavko Barbarić, koji je umro na Križevcu nakon molitve Križnog puta, a Mladifest je osnovao, sada već daleke, 1990. godine.

Misno slavlje predvodio je međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Draga braćo i sestre, dragi mladi prijatelji, danas je svetkovina Preobraženja Gospodnjega. Tri učenika imala su to iskustvo. Na gori. Evo i nas na gori, na Križevcu, na Golgoti i Taboru. Majka nas ovdje uči kako se otvarati Isusu kako slušati Njegovu riječ kako primati Njega u svoja srca, kako Mu dopuštati da nas preobražava, kazao je fra Marinko.

Euharistija, klanjanje, krunica, molitva, pjesma, ples… desetaka tisuća mladih proteklih su dana obilježili Međugorje. Uz desetka tisuća mladih u Međugorja putem, radija, televizije i interneta uz ovogodišnji Mladifest bio je milijunski auditorij.

Na otvaranju Mladifesta 1. kolovoza u 19 sati misu je slavio kardinal Angelo De Donatis, Papin vikar rimske biskupije, koji je ”prenio tople pozdrave i blagoslov Svetog Oca” mladima u Međugorje. Središnje večernje svete mise u Međugorju su protekli dana slavili apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser,nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije. Misu je slavio i sisački biskup Vlado Košić, a kateheze su još imali

U Međugorju su još bili biskup Jose Rodriguez Carballo, tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, mons. Dominique Rey, biskup Touluna u Francuskoj, mons. Tadeusz Wojda, nadbiskup Białystoka u Poljskoj, mons. Marian Florczyk, pomoćni biskup Kielcea u Poljskoj, biskupi iz Koreje, Hondurasa…

Nakon završetka Mladifesta Radiopostaju Mir Međugorje posjetili su nadbiskup Pezzuto i nadbiskup Hoser i porazgovarali s djelatnicima.

Proteklih dana u Međugorju su bili deseci tisuća mladih, stotine svećenika, a putem live streama pet dana programa praćeno je s 11.482.500 jedinstvenih IP adresa, a tu su i kako je fra Marinko kazao stotine tisuća onih koji su Mladifest diljem svijeta pratili preko brojnih kabelskih televizija. Nakon završetka i polaska svojim kućama, brojni su već obećali sebi i drugima kako će opet doći na Festival mladih koji sljedeće godine ulazi u četvrto desetljeće. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad