Selim Bešlagić: Noćne autobusne linije za manje saobraćajnih nesreća

Vijesti 08. aug 201911:01 > 11:06
Facebook

Zastupnik Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona Selim Bešlagić uputio je zastupničku inicijativu kojom od Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK traži pokretanja postupka uspostavljanja noćnih autobusnih linija između opština i gradova na području Tuzlanskog kantona u dane kada je noćni saobraćaj frekventniji, u prvom redu petkom i subotom.

Inicijativa koja traži od Vlade TK da uspostavi i subvencionira noćne autobusne linije na području ovog kantona svoju opravdanost zasniva na statistikama o saobraćajnim nesrećama u proteklim godinama. Samo u prošloj godini broj saobraćajnih nesreća je premašio 3,000 a u porastu je broj nesreća uzrokovanih vožnjom pod dejstvom alkohola.

U saopštenju Naše stranke stoji “Prema dostupnim podacima, za svaku desetu saobraćajnu nesreću je kriva loša putna infrastruktura dok za 90% njih krivicu snose vozači.Činjenica da autobuskih linija nema u vrijeme kada su izlasci frekventniji dovodi do vožnje u alkoholisanom stanju nesavjesnih, mahom mlađih vozača, te do povećava mogućnost nesreća koje nerijetko završavaju sa smrtnim ishodom.”

„Ovim putem predlažem zastupničku Inicijativu za subvencioniranje i uspostavljanje noćnih autobuskih linija na području TK u petak i subotu, nakon 22:30 h kao jedan od mehanizama u sprečavanju saobraćajnih nesreća“, stoji u prijedlogu zastupnika Bešlagića.

Bešlagić dodaje kako je ovakva praksa dala rezultate u većini  evropskih zemalja, te kako će ovakav pristup će dodatno obogatiti ponudu sadržaja između opština i gradova TK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad