Zakon objavljen, Kamp rasformiran (FOTO)

Vijesti 08. aug 201913:17 > 13:19
fmbi.gov.ba

U Sarajevu je uklonjeno šatorsko naselje koje je podignuto u Alipašinoj ulici prije početka protesta boraca kada su tražili donošenje boračkog zakona i registra boraca.

Približno dvije godine borci su proveli u “Kampu heroja” tražeći svoja prava. No, nakon što je usvojen Zakon o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, borci su na sastanku odlučili zatvoriti ovo šatorsko naselje.

Odluka je donesena nakon što su ispoštovani ranije dogovoreni zahtjevi saboraca sa ministrom za pitanja boraca u Vladi FBiH Salkom Bukvarevićem. Istog dana kada je Zakon objavljen u Službenim novinama primjerci Zakona su dostavljeni saborcima u Kampu nakon čega je donesena odluka da se vrate svojim kućama.

Podsjećamo, u izradi Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica učestvovalo je 10 predstavnika boraca, od čega dva saborca iz Kampa. Zakon su jednoglasno usaglasili predstavnici svih političkih partija u Predstavničkom domu PFBiH, predstavnici Vlade FBiH i predstavnici boraca. Za ovu namjenu Vlada FBiH je obezbijedila dodatnih 50 miliona KM na godišnjem nivou.

Saborci iz Kampa su ispoštovali svoje obećanje, a to je da će rasformirati šatorsko naselje nakon što se objavi Zakon u Službenim novinama Federacije BiH. U tome su zatražili i pomoć od ministra Bukvarevića kako bi bezbjedno uklonili šatorsko naselje koje je podignuto u Alipašinoj ulici. Za ovu namjenu angažirano je i vozilo koje je uklonilo postavljene objekte u Kampu.

fmbi.gov.ba
fmbi.gov.ba
fmbi.gov.ba
fmbi.gov.ba
fmbi.gov.ba
fmbi.gov.ba

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad