Cvijanović: Licemjerno je da SDS nešto komentira, jer traže da ostanu u vlasti

Vijesti 08. aug 201914:00 > 14:03
N1

Predsjednica Republike Srpske i potpredsjednica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željka Cvijanović optužila je predstavnike Srpske demokratske stranke (SDS) da su, iako su izborni gubitnici, tražili saradnike u Sarajevu kako bi ostali u vlasti.

“I dalje traže i pokušavaju da naprave razne kombinatorike i s SDA, SDP-om, DF-om i drugima, iako nemaju kredibilitet za to, jer su izgubili izbore i za veći procenat nego ranije”, rekla je Cvijanović.

Istakla je da je jasno da izborni pobjednici treba da formiraju vlast te da je licemjerno od SDS-a da komentraiše dogovor o formiranju Vijeća ministara, koji su postigli lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović.

Napomenula je da je u Principima za formiranje vlasti na nivou BiH apostrofiran i princip kordinacije, uvažavanje stavova svih nivoa vlasti, što znači i RS, po svakom pitanju, uključujući i NATO.

“Ukoliko se sve implementira, važan korak treba da bude nastavak reformske agende, što znači set različitih mjera, ekonomsko-finansijskog karaktera, kako bi osigurali kretanje dalje, jer smo i na osnovu pretgodne agende ipak zabilježili određene pomake, veći rast, smanjenje nezaposlenosti i drugo”, rekla je Cvijanović novinarima u Gradišci.

Istakla je da u setu Principa za formiranje vlasti na nivou BiH nema obaveza koje je neko preuzeo, a da su protiv ranije utvrđenih stavova institucija RS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad