Kakva je sudbina Godišnjeg nacionalnog programa

Vijesti 08. aug 201918:46 > 19:28
HDZ BiH

Kakva je sudbina godišnjeg nacionalnog programa. Da li će biti poslan u Brisel, Milorad Dodik je danas kazao da nema pojma jer o tome nije razgovarano. Bakir Izetbegovićnije želio ulaziti u detalje planove koji trebaju biti kompromisno rješenje koje treba zadovoljiti Predsjdništvo BiH, posebno, kako je naglasio Željka Komšića i NATO.

S druge strane, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je potvrdio da neće glasati za mandatara Vijeća ministara ukoliko na dnevnom redu iste sjednice Predsjedništva ne bude odluka o upućivanju Godišnjeg nacionalnog programa za Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

Lider SDA Bakir Izetbegović potvrdio je danas novinarima kako će Briselu biti dostavljeni reducirani planovi koji će biti prihvatljivi za sve strane, no o detaljima nije želio govoriti jer bi svako detaljisanje, kako kaže “zakovalo stvari”.

Dušanka Majkić, bila je ipak detaljnija. Planovi neće u Brisel dok se o njima ne odrede svi nivoi vlasti, u skladu s dogovorom koji je postignut između tri lidera.

No ono što se navodi u sporazumu je vladavina prava, poštivanje Ustava i zakona, a to onda pretpostavlja da će se Zakon o odbrani u konačnici implementirati ,konkretnije članu 84.u kojem su jasno su definisane aktivnosti za prijem BiH u NATO-u.

Bakir Izetbegović danas je kazao kako će biti potrebno napraviti rješenje prihvatlivo Predsjedništvu BiH, posebno Željku Komšiću i rješenje prihvatljivo samom NATO-u. U NATO štabu danas su nam kazali kako pozdravljaju napore za uspostavu vlasti BiH uz opasku da bi podnošenje prvog ANP-a bilo od koristi za BiH.

Komšić je s druge strane bio jasan, glasaće za imenovanje Tegeltije odmah nakon usvajanja godišnjeg nacionalnog programa, što je i ranije tvrdio.

Podsjetimo kako je predsjednik SDA i prije dogovora o principima formiranja vlasti Miloradu Dodiku ponudio “redukovani Godišnji nacionalni program”, gdje bi put BiH ka NATO trebao sadržavati civilni segment, a vojni zadržati na postojećem nivou. Da li će to zadovoljiti Komšića biće poznato na prvoj narednoj sjednici Predsjedništva BiH.

U svemu navedenom zanimijiv je stav HDZ BiH. U svom saopštenju za javnost i danas su pozdravili potpisivanje principa za formiranje vlasti na razini BiH i ulogu Larsa-Gunnara Wiegemarka u postizanju dogovora o BiH, multietničkoj evropskoj domovini.

NATO integracije nisu pomenuli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad