Ivanić za N1: Ako bi eventualno Čović prihvatio da razgovara s Komšićem…

Vijesti 09. aug 201908:34 > 08:40
N1

Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i počasni predsjednik Partije demokratskog progresa, kazao je danas za N1 da je sporazum lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a ''osuđen na neuspjeh'' zapitavši se zašto mandatar za novi saziv Vijeća ministara već nije imenovan ukoliko je sporazum postignut.

On je istakao da je u cijeloj priči, pozicija Demokratske fronte potpuno nejasna. 

‘Pravo da vam kažem, kad pročitate sporazum vidite da tu ni za šta konkretno ne možete da se uhvatite. Svaka strana tumači i izvlači dijelove koji mu odgovaraju. Opozicija u Federaciji kritikujte Izetbegovića, a Dodika u Republici Srpskoj. Čović se zasad nekako izvlači. Šta je s Izbornim zakonom? Da li će HDZ dobiti posebnu izbornu jedinicu što je njihov uslov bio ranije, a SDA je rekla da bez Federalne vlade neće formirati Savjet ministara. Čović će reći da ima rješenje, a Izetbegović će reći da to neće biti tako. Pozicija Demokratske fronte je potpuno nejasna. Ako bi eventualno Čović prihvatio da razgovara s Komšićem, izgubio bi ključne elemente svoje politike”, ispričao je Ivanić za N1.

Nije iskren, precizan i nije jasan, zato je osuđen na neuspjeh”, ocijenio je on govoreći o ovom sporazumu.

Ivanić je izrazio uvjerenje da od dogovora neće biti ništa, a govorio je i o ulozi Larsa-Gunnara Wigemarka, specijalnog predstavnika Evropske unije za BiH.

Uvjeren sam da od ovog neće biti ništa. To je gospodin Wigemark i prejako je reći da je to međunarodna zajednica. Ne bih ja rekao da je to bio projekat međunarodne zajednice, to je bio projekat birokatske strukture koja ni riječ nije rekla o zloupotrebama izbornog procesa i javnih medija. Ja sam uvjeren da ovaj sporazum neće funkcionisati. Volio bih da griješim i da su postigli naći rješenja. Da Bosnu i Hercegovinu čekaju tri – četiri godine relativnog mira. Znajući njih, njihovu filozofiju – ne vjerujem”, poručio je Ivanić.

Najavio je nastavak političkih tenzija.

”Uvjeravam vas da ćemo kako koji dan bude prolazio imati sve više tenzija po pitanju MAP-a. Brisel očekuje Program BiH za reforme, šta god svi stavili u njega, njima će biti prihvatljiv. Šta znači reduciran? Mi smo dosad imali neku vrstu nacrta koju su napavile grupe zaposlene u ministarstvima. Ne postoji ništa osim nacrta. Godišnji nacionalni program – ili ga ima nema. I to je ključno pitanje. Iskreno mislim da ćemo sada ući u fazu – ko je kriv?”, ocijenio je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad