HNS poziva Predsjedništvo da što prije imenuje kandidata za mandatara VM BiH

Vijesti 09. aug 201910:02 > 10:08
N1

Hrvatski narodni sabor u skladu sa usvojenim smjernicama lidera političkih stranaka, poziva Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na žurno održavanje sjednica, kako bi imenovali kandidata za mandatara budućeg saziva Vijeća ministara BiH.

HNS ističe kako je nužno pokretanje usuglašenog procesa uspostave vlasti, kao i redovno funkcioniranje svih institucija Bosne i Hercegovine, prije svega Vijeća ministara BiH, kao i uspostava funkcionalnog rada Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Hrvatski narodni sabor apelira na nastavak saradnje i dijaloga, političko promišljanje, kao i spremnost na ulaganje zajedničkih napora u prevladavanju svih ekonomskih, gospodarskih, sigurnosnih i niza drugih izazova u Bosni i Hercegovini.

Također, HNS pozdravlja napore približavanja političkih stavova, provođenje dosljedne politike i poštovanje Ustava i zakona.

“Kako bi se žurno krenulo u rješavanje svih otvorenih pitanja i kriza u BiH, HNS se zalaže za uvažavanje stavova i interesa konstitutivnih naroda i svih ostalih naših građana. Uz naglašenu stabilnost, moramo nastaviti reformske procese i ubrzati proces približavanja BiH kandidatskom statusu, kao i punopravnom članstvu BiH u EU”, stoji u saopštenju Hrvatskog narodnog sabora.

HNS apeluje na odgovornu provedbu dogovorenih principa za formiranje vlasti budućih partnera na državnoj razini, te podsjeća, dogovoreni rok od 30 dana već polako teče.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad