Bolji uslovi i ambijent za porodilje u Općoj bolnici u Sarajevu

Vijesti 09. aug 201917:29 > 19:08
N1

Pod haštagom #prekinimosutnju, prošle godine je na društvenim mrežama javno objavljeno nebrojeno mnogo užasavajućih iskustava žena iz porodilišta u BiH i regionu. Odsustvo psihološke podrške, loši higijenski uslovi, kupanje samo crijevom od tuša, intervencijama poput epiziotomije i indukcij bez pristanka pacijentica - samo su neka od iskustava.

Stoga je svako renoviranje, adaptacija i modernizacija porodilišta – važna vijest u ovoj zemlji. U Opštoj bolnici od sad, kažu, trudnicama su omogućeni alternativni načini porođaja – porod na lopti, porod u vodi, kao i prisustvo partnera tokom porođaja.

“Ovo mi je prva beba. Sretno se sve završilo, okončalo se dobro. Što se tiče uslova ovdje ja sam zadovoljna jako. Porodiljni dio je renoviran, oduševljena sam, ne samo sa osobljem na čelu sa dr Naidom, nego i sa cijelim timom, izvanredno je”, kazala je Gordana Vučić, porodilja.

Prvi put od izgradnje nekadašnje sarajevske Vojne bolnice, danas Opšte bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, adaptiran je Odsjek za akušerstvo i neonatologiju. Porodiljama i novorođenčadima će biti pružana kvalitetnija i sigurnija usluga, u skladu sa svjetskim standardima.

“To je bilo sve u prilično zapuštenom stanju, uradili smo kompletnu adaptaciju, nova kupatila, napravili smo operacionu salu u samom porodilištu”, rekao je Zlatko Kravić, direktor ove zdravstvene institucije.

Ministrastvo zdravstva KS je u martu mjesecu donijelo odluku da se u vrijednosti od preko dva miliona maraka finansira adaptacija porodilišta.

“To je jedan od naših zadataka i ciljeva – pronatalitetna politika. Ovo je jedan segment kojim pokazujemo kako treba stvarati bolje uslove i ambijent za porodilje i njihove bebe”, navela je Amela Softić, ministrica zdravstva u Vladi KS.

Dolazak bebe na svijet za svakog roditelja je veličanstven događaj. Jedno porodilište manje u BiH koje će tu veličanstvenost narušiti lošim uslovima. Nasmijana i sretna majka koja u čistoj sobi zadovoljna tretmanom provodi najemotivnije trenutke svog života možda postane dio slike koja sve češće stiže iz bh. porodilšta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad