Stisak ruke koji otvara novi labirint na bh. političkoj sceni

Vijesti 09. aug 201918:46 > 19:20
N1

I dalje se potpisani sporazum bh. političkih lidera tumači na različite načine. Sa jedne strane, politička javnost smatra ga nelogičnim i osuđenim na propast. Drugi su pak mišljenja da je dogovor, bilo kakve vrste, korak naprijed za Bosnu i Hercegovinu.

Najviše pažnje zadobila je stavka o NATO putu, aktivaciji MAP-a i slanju prvog godišnjeg nacionalnog programa. Hipotetski, ako se dogovor ponovo postigne i prvi ANP pošalje, NATO je bliže, ali opet dosta daleko.

Iskustvo zemalja regije, današnjih članica NATO-a ukazuje na put dug bar sedam godina.

Stisak ruku u ponedjeljak otvorio je novi labirint na bh. političkoj sceni. Redukovani Godišnji nacionalni program, koji će prihvatiti NATO, jedino je moguće rješenje, stav je predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, a alternativa tome je, kako kaže, produbljivanje krize. Milorad Dodik kaže da je za njega obavezujuća Rezolucija o vojnoj neutralnosti, sve dok se u kontekstu NATO integracija.

Iz Ministarstva obrane strahuju da će ANP ponovo zasjeniti dnevna politika.

U tom smislu naravno dolazi 2020, 2021 i ona izborna, tako da svi oni koji sklapaju sporazume u sklopili, faktor vrijeme i faktor budžet mora im biti osnova onoga što su dogovorili ako se želi NATO put Bosne i Hercegovine“, kazao je Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane BiH.

Ko gubi, a ko dobija, teorije se razvijaju nakon potpisivanja Sporazuma lidera. Čuju se optužbe da su pojedini potpisnici izdajnici svog naroda, drugi pak heroji. Bivši član Predsjedništva, Mladen Ivanić, ne vjeruje u dosljednost potpisanog Sporazuma.

Ja sam uvjeren da ovaj sporazum neće funkcionisati, da će sad učesnici tražiti ko je kriv što je tako i ne mislim da je to neki veliki uspjeh, ja bih volio da griješim, volio bih da su oni zaista postigli istinsku saglasnost, volio bih da su uspjeli naći rješenja i da Bosnu i Hercegovinu čekaju tri-četiri godine relativnog mira, to bi bilo dobro, ali iskreno, znajući i njih, znajući i filozofiju, ne vjerujem“, kazao je Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH.

Prvi problemi se već naziru, nepoznat je datum sjednice Predsjedništva, ne zna se ni kad će biti formirana komisija za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara. Ponovo je aktuelan NATO put, a upitno je i slanje prvog ANP-a, odnosno godišnjeg nacionalnog programa, o kojem usput, oni kojih se najviše tiče, ništa ne znaju.

Opširnije u prilogu Adija Bebanića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad