Srebrenica: Centralna bajramska svečanost održana u Bijeloj džamiji

Vijesti 11. aug 201908:02 > 08:05
Anadolija

Muslimani u Srebrenici su sa radošću dočekali Kurban-bajram. Tradicionalno, centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa islamske zajednice Srebrenica održana je u Bijeloj džamiji, a nakon klanjanja bajram-namaza za vjernike je upriličen prijem i druženje ispred Čaršijske džamije.

Bajram-namaz na području općine Srebrenica klanjan je i u Sućesci, Potočarima, Slapovićima, Osmačama, Luci i Kruševom Dolu, Osatu i Dobraku.

“Zahvalni smo Bogu što možemo da dočekujemo bajrame u Srebrenici. Sve ono što je naš narod pretrpio u prošlosti, a nakon toga je uspio organizirati svoj život u Srebrenici”, rekao je Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica.

On je kazao kako „bajram treba korsititi kao pozitivnu energiju, da se borimo da nam bude bolje.“

Ne smijemo dozvoliti da poslije genocida, teških dana, da nam neko ruši naše formirane živote i zajednicu. Svi zajedničkim snagama moramo gradi naš grad, da ovo bude mjesto gdje će ljudi dolaziti da žive. Želim čestitati Bajram našim ljudima koji žive u Srebrenici i svima onima koji su širom svijeta. Pozivam ih sve da se uključe u život u Srebrenici. Želim da poručim našim prijateljima pravoslavcima da budu zajedno s nama u ovim danima, da sa nama dijele našu radost. Svim muslimanima Bošnjacima u Srebrenici želimo sretne bajramske dane, da ih provedu sa svojim porodicama, prijateljima, komšijama. Bajram šerif mubarek olsun”, poručio je Damir ef. Peštalić.

Vjernici ističu da su bajrami najljepši “u svom i na svom”, te da je velika radost dočekivati ih u Srebrenici.

Vjernici su Kurban-bajram dočekali i u Bratuncu, gdje je centralna bajramska svečanost održana pod musalom u krugu Šehidskog mezarja „Veljaci“.

“Bajram-namaz klanjamo pod musalom na Veljacima. Mi ne možemo se porediti sa drugim sredinama. Svaki bajram se na drugačiji način intrepetira u smislu da ima posebene trenutke. Mi ovdje ne možemo govoriti o prijemima i akademijama. Ovdje bajram radno provedemo, zatim obilazimo rodbinu i posjećujemo komšije”, rekao je glavni imam Medžlisa IZ Bratunac Elvir ef. Hodžić.

Bajram namaz na području Bratunca klanjan je i u džematima Konjević-Polje, Hrnčići, Pobuđe, Glogova i Voljavica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija