Ekipa N1 prvi gosti za Bajram u sedmeročlanoj porodici Balić

Vijesti 11. aug 201916:46 > 16:54
N1

Bajram je radost za cijelu porodicu i jedan od rijetkih dana u godini kada se okuplja cijela rodbina za istim stolom, kako bi podijelili radost ovog blagdana. Porodica Balić broji čak petero djece, najradosnija su im bajramska jutra, a najukusniji bajramski ručak. Ovog Bajrama, gost mnogobrojne porodice Balić bila je ekipa N1.

Stari bajramski običaji nisu iščeznuli, bar ne u porodičnom domu Balića. Ajša, Nedžla, Emsela, Erna i Ensar. Četiri sestre i brat. U ovoj kući uvijek je veselo, posebno za dane Bajrama.

Danas sam nasretniji insan na svijetu, prvo što me Allah počastio sa petero djece, sa lijepim evladom, a drugo, dan mi je danas elhamdulilah“, kazao nam je otac Eldin Balić.

Bajram je posebna radost za najmlađe. Djevojčice su ustale rano kako bi oca i brata ispratile na Bajram-namaz. Ipak, najviše se raduju “Bajram-banci”.

Ništa bez Bajram-banke, to se sprema sedam dana prije da se ubaci u kasu, kao što se ne može bez baklave, ne može se ni bez Bajram-banke“, kazao je Eldin.

Za Bajram se spremaju danima. Majka Amra čistila je kuću, a onda i pripremila bogatu trpezu. Kaže da se za Bajram spremaju samo najukusnija jela. Bajramski ručak kod Balića započinje supom, a kao glavno jelo služi se meso, pita, sarma i sogan dolma. Na kraju se, naravno, zasladi baklavom. A onda i kafa. Najsretniji su kad za stolom nema praznih mjesta. Najstarija kći Erna uvijek ima najviše odgovornosti.

Pogotovo onako ako imate dosta manje braće i sestara, kada najmlađa seka ima samo tri godine, nekako velika je odgovornost da sve to lijepo izgleda, da su oni svi lijepo sređeni, da je sve onako dotjerano kako to zapravo se očekuje i slijedi za Bajram“, izjavila je Erna Balić.

A iako je najstarija sestra i ona se raduje “Bajram-banci”.

“Od nekog to bude neki slatkiš, onako kažu velika si, ali nema veze, ali i dalje je to radost i za mene”, navela je Erna.

Porodica Balić njeguje tradiciju i kako kažu, žive u skladu sa običajima i odgajaju djecu, pružajući im svu ljubav.

Tog veselja nikad ne nestaje, ako nije smijeh, jest plač, jest ganjanje, jest svađa, jest lijep izlazak, ali mašala, sve je to dobro“, istakao je Eldin.

Mi smo ovog Bajrama bili prvi gosti. Za blagdan je kuća uvijek puna, a kako tradicija nalaže, djeca dijele kurbane komšijama i rodbini, pa su tako ovog Bajrama djevojke zadužene za taj dio bajramske radosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad