Crnadak se susreo s hrvatskim kolegom: Brojne teme od značaja za BiH i Hrvatsku

Vijesti 12. aug 201910:53 > 10:56
Anadolija

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se sinoć u Brelima s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem - Radmanom, prenosi Anadolija.

Tokom prvog neformalnog susreta dvojice ministara, nakon što je hrvatski ministar preuzeo tu dužnost, glavne teme bile su međusobna saradnja i razvoj odnosa dvije zemlje, odnosi u regionu, kao i proces evropskih integracija BiH i podrška Hrvatske na tom putu.

Dvojica ministara razgovarala su i o brojnim drugim pitanjima od posebnog značaja za BiH i Hrvatsku.

Između ostalog, Crnadak je posebno naglasio pitanja odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, izgradnje mosta kod Gradiške u ugovorenim rokovima, problem imovine BiH u Hrvatskoj, kao i trajno rješenje granice između dvije zemlje.

Crnadak je informisao hrvatskog ministra da je prije sedam dana potpisan sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH i da je njegovo sprovođenje, u skladu sa odredbama sporazuma, predviđeno najkasnije do početka septembra.

Na kraju, ministri su zajednički konstatovali da je potrebno raditi na stalnom unapređenju odnosa između BiH i Hrvatske, jer je to u obostranom interesu, ali i u interesu cijelog regiona, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad