Vrhunac toplotnog vala u BiH: Živa dosegla do 41 na termometru

Vijesti 12. aug 201918:34 > 19:05
N1

Toplotni val dostigao je vrhunac. Živa u termometrima dosezala je i 41 stepen Celzija. Mostar, Banjaluka i Sarajevo na užarenom asfaltu sigurno su mjerili i više od službenih podataka. Za nijansu niže tempereture očekuj nas sutra, a od srijede pad i do deset stepeni.

Mostar u popodnevnim satima. Gradski termometar pokazuje vrtoglavih 41 setepen. Toliko su danas u 16 sati, izmjerili i meteorolozi, u hladu. Za šire mostarsko područje izdan je crveni meteoalarm zbog ekstremno visokih temperatura. Banjaluka je u isto vrijeme, prema službenim mjerenjima, imala 37 stepeni. Međutim, termometri u gradu su prokazivali i 41. Središte grada, ipak, vrvilo je od prolaznika. Na sarajevskim ulicama biili su samo turisti i oni koji su morali izaći na užareni asfalt zbog posla ili drugih dnevnih obaveza. Meteorolozi kažu da je Sarajevo grijalo 37 stepeni Celzijevih.

Pitali smo prolaznike kako podnose vrućine.

“Teško, ja skoro samo što se nisam prostrao. Moram biti vani, jer probleme rješavam. Bože sačuvaj”;

“Ja dobro podnosim. Dolazim iz vrićih krajeva. Dolazim iz Australije, navikao sam”;

“Super”;

“Ja odlično podnosim. Dolazim iz Belgije,kod nas je prije mjesec dana bilo 46 u hladu, ovdje je odlično”;

“Nikako. Užasno. Ne podnosim nikako. Došla sam tu samo da nešto kupim i idem nazad u stan da se rashlađujem”, kazali su nam prolaznici u Sarajevu.

U sarajevskoj Hitnoj pomoći kažu da imaju uobičajeno povećan broj pacijenata, kako to obično bude u dane vikenda i u vrijeme praznika. Ipak, bilo je i onih pacijenata koji su imali simptome povezane sa ekstremnim vrućinama.

“Uglavnom oni koji se javljaju zbog vrtoglavica, pada krvnog pritiska i glavobolja. Da je bilo nekih teških posljedica zbog visokih temperatura, nije”, kazala je Zakira Pašić iz Hitne pomoći Sarajevo.

Toplinski val, koji je na vrhuncu, donio je i tropske noći, sa temperaturama od 20 stepeni.

“Obično su to nimalo ugodni dani, koji dolaze nakon tropskih noći u kojima se nije moguće ni odmoriti”, kazao je Dorian Ribarić, meteorolog N1 televizije.

A, za mnoge, željeno osvježenje dolazi od srijede.

“Sutra će temperature tek malo popustiti, bit će za nijansu manje vruće, uz manje pljuskove u Bosni. A od srijede očekujemo promjenu vremena, osjetni pad temperature, bar za 10-tak stupnjeva”, dodao je Ribarić.

A do tada ne preostaje niša drugo, nego poslušati savjete ljekara, i osvježenje poražiti u najbližoj rijeci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad