Hasanović za N1: Ko je ili šta je jedini politički spas za BiH

Vijesti 13. aug 201908:17 > 08:20
N1

Jasmin Hasanović, asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, kazao je danas za N1 da je jedini spas za Bosnu i Hercegovinu u političkom smislu da se cjelokupni narativ koji postoji - totalno iscrpi.

Na pitanje da li u Bosni i Hercegovini postoji političar ili stranka koji su sposobni temeljito promijeniti situaciju i okrenuti stvari nabolje, gost N1 rekao je da takav politički potencijal mora doći iz samog društva.

”Jedini spas koji vidim jeste da se cjelokupni narativ koji postoji totalno iscrpi: da dođe do masovnog iseljeništva, a s druge stranke da prezasićenost jednog takvom atmosferom dovede do nečega što treba biti novo i neisprobano. Mislim da takav političlki potencijal mora doći iz samog društva – ne iz postojećeg političkog sistema jer to su iscrpljeni političari od kojih ne možemo očekivati ništa novo”, ocijenio je Hasanović u razgovoru s Hanom Sokolović.

Potom je dodao da se pozitivne promjene mogu uočiti na nekim mikrolokacijama i izolovanim primjerima.

”Mislim da trebamo otpisati dugoročno bilo kakvu mogućnost da takve persone mogu donijeti nešto novo. Novo može nastati u onome što već sad imamo na nekim mikroloacijama u državi. Da li je to pitanje borbe za Hastahanu, pitanje borbe za Davida i Dženana”, kazao je on.

Hasanović je komentarisao i druge aktuelne teme iz domaće političke svakodnevnice. Govorio je i o stanju u Aluminiju te politici Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad