Promjena u 24 sata: Od toplotnog vala do pljuskova u BiH

N1

Kraj je toplotnog vala. Iako je danas bila manja temperatura u odnosu na juče, i danas sparno, a u pojedinim dijelovima i danas temperatura do 38 stepeni. No u popodnevnim satima stiglo je naoblačenje koje je pratila kiša sa grmljavinom. U samo 24 sata različita slika sa vremenom u BiH. Osvježenje će potrajati, a temperatura u naredna dva dana konstantno padati. Meteorolozi kažu, hladniji period nas očekuje sve do kraja ove sedmice.

Iako je maksimalna zabilježena temperatura u Banjaluci juče iznosila 38 stepeni, stručni tim Mašinskog i arhitektonskog fakulteta izmjerio je da su se pojedini objekti u ovom gradu zagrijali na nevjerovatnih 76 stepeni.

“Temperatura vazduha 70 stepeni kada bi bila niko ne bi ostao živ. Mi smo ilustrovali koliko je toplo tako što smo mjerili količinu toplote koju su akumulirali, trotoari, automobili, zgrade. Oni mjere temperaturu površine tijela koji su apsorbovali to zračenje”, kazao je Petar Gvero, profesor na Mašinskom fakultetu u Banjaluci.

Temperaturu objekata mjerili su termovizijskom kamerom. Naš sagovornik pojašnjava da se ona ne treba miješati sa temperaturom koju meteorolozi utvrde.

“Ali je ono bilo zanimljivo zato što je juče možda bilo najjače zračenje i bilo je interesantno da se ljudi upozore”, dodao je Gvero.

Upozoravaju i iz Hitne medicinske pomoći – hronične bolesnike, majke sa bebama, trudnice. Poseban oprez za one koji ne mogu izbjeći rad na otvorenom, ali i u zatvorenom, zagušljivom prostoru.

“Ko ne mora da ne izlazi u periodu između 10 i 17, ako već mora izaći onda da koristi svijetlu pamučnu, prozračnu odjeću, da koristi pokrivala za glavu, sunčane naočale i da se uvijek adekvatno hidriraju”, kazala je Rijada Blažević, doktorica.

Dobra vijest stiže iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Zahlađenje do kraja dana, a sutra nas očekuju temperature u Bosni od 18 do 22, a u Hercegovini do maksimalnih 30 stepeni.

“Danas će biti sigurno pljuskova i grmljavine, sigurno i grada na ovako velikim vrućinama, Sutra veliko zahlađenje, doći će dosta hladnija zračna masa iz Evrope, preći će preko BiH i donijeti jedno petnaestak stepeni nižu temperaturu”, najavio je Damir Šantić, meteorolog.

Novi toplotni val meteorolozi najavljuju za narednu sedmicu, kada nas ponovo očekuju temperature iznad 30 stepeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad