U toku pretresi svih prostorija KPZ-a Sarajevo, na terenu 40 policajaca

Vijesti 14. aug 201914:18 > 14:23
N1

Vanredna situacija traje od jutros u prostorijama sarajevskog Kazneno-popravnog zavoda, gdje su, kako saznaje Faktor, u toku pretresi svih prostorija unutar zatvora.

U pretresima učestvuju zavodski policajci i pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, a na terenu je ukupno 40 ljudi i pet pasa specijaliziranih za pronalazak narkotika.

Pretresa se sve: ćelije, kolektivne prostorije osuđenih osoba, prostorije koje koristi policija, teretane, sobe za odmor, prostorije tretmana… Pretres je počeo jutros u devet sati i trajat će, kako saznajemo, pet sati.

Kako je za Faktor potvrdio direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević, cilj pretresa je pronalazak opojnih sredstava, nedozvoljenih predmeta i slično.

Pretres se vrši u sklopu antikorupcionih aktivnosti u skladu s preuzetim obavezama iz plana rada za period 2019/20.godinu“, potvrdio nam je Zubčević.

Dodao je da u dosadašnjem dijelu pretresa nije pronađeno ništa od zabranjenih predmeta, što, kako je kazao, daje dodatnu potvrdu efikasnog rada i korištenja najsofistiranijih detektora i uređaja za otkrivanje navedenih predmeta.

Dolaskom nove uprave KPZ-a intenzivirana je saradnja sa policijsko-sigurnosnim sistemom, pa je tako dosad urađeno 35 detaljnih pretresa uz učešće MUP-a Kantona Sarajevo, Specijalne jedinice FUP-a, te 30 pretresa koje su obavili pripadnici Zatvorske policije KPZ-a.

Poređenja radi, prethodna uprava je u 15 ranijih godina uradila tri generalna pretresa, i to bez saradnje sa drugim policijskim agencijama.

Slučaj bjekstva Amela Sejfovića iz prostorija KPZ-a pokazao je svu manjkavost dosadašnjeg načina rada, te da su potrebne korijenite promjene, a što je nova uprava prepoznala, te se kontinuirano radi na optimizaciji upravljanja ovakvim jednim složenim sistemom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad