Uzrok poznat – ko je kriv za požar u fabrici Energoinvest RAOP

N1

Uzrok požara u bivšoj fabrici "Energoinvestu RAOP" u Istočnom Sarajevu je ljudski faktor potvrđeno je iz MUP-a RS. Istraga još traje, a s tim u vezi danas su saslušani radnici i direktor Tola Company-a.

Direktor ovog preduzeća Darijan Mileusnić kaže, preduzeće će sanirati štetu, no odbacuje sumnje opozicije u RS da je požar podmetnut. Iz Opozicije poručuju i ako nije, on je najbolje pokazao katastrofalne poslijedice krađe i uništavanja RAOP-a.

Vještak se izjasnio – požar u jednoj od hala bivšeg Energoinvesta, čiji je vlasnik Elektroinženjering, uzrokovao je ljudski faktor kažu u MUP-u, te pojašnjavaju da je nadležni tužilac djelo okarakterisao kao krivično djelo paljevina.

“Izvršen je uviđaj na licu mjesta, tom prilikom je utvrđeno tačno mjesto-centar požarišta, a vještak se izjasnio da je uzrok požara ljudski faktor. Policijski službenici PU Istočno Sarajevo rade na dokumentovanju i prikupljanju podataka vezanih za ovaj događaj”, pojasnio je Nebojša Popović, šef Sektora kriminalističke policije u Istočnom Sarajevu.

S tim u vezi danas su u PU Istočno Novo Sarajevo saslušani direktor i radnici preduzeća Tola Company. Ovo preduzeće poslednjih mjeseci vrši rezanje i odvoz radnih mašina iz pogona preduzeća, i jedini su na dan požara bili u hali gdje je požar izbio. Prethodnih dana iz ovog preduzeća stizale su oprečne informcije – ko je kriv za požar.

“Mi se od toga moramo ograditi da smo mi preuzeli svu odgovornost, istraga je još u toku, ne bježimo od naših poslijedica vjerujem da ćemo se dogovoriti za nastalu štetu sa naručiocem posla, što smo već djelom, okvirno i dogovorili”, kjazao je Darijan Mileusnić, direktor Tola Company.

Mileusnić odbacuje mogućnost da je požar podmetnut, te negira navod predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da je preduzeće kojim rukovodi od ranije poznato istražnim organima. Iz SDS-a tražili su od MUP-a RS da utvrdi šta je uzrok požara, te izrazili sumnju da se radi o podmetanju.

“Mi smo iznijeli sumnju da su na taj način pokušali da prikriju tragove onoga što se radilo, prije svega kriminala, na šta su nas upozorili i radnici. Evo da stavimo da nije, iako naše sumnje ostaju da jeste. Evo i da nije – taj požar je najbolje pokazao katastrofalne poslijedice krađe i uništavanja RAOP-a”, stav je Davora Šešića, poslanika SDS-a u NSRS.

Subotnji požar zahvatio je 400 metara kvadratnih radnog pogona bivšeg Energoinvesta. Još uvijek nema procjena o nastaloj šteti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad