Novi dan D za BiH – 20. august

Vijesti 14. aug 201916:54 > 18:59
N1

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a jučer, 13. augusta je kazao da godišnji nacionalni program ne ide u Brisel.

“Nema ANP-a, niti će biti poslan, ja sam protiv toga da idemo ka NATO-u, i to se neće desiti. U mom mandatu, to se neće desiti”.

Danas, 14. augusta, njegov savjetnik zakazuje press konferenciju te pojašnjava dnevni red i procedure, a sve uoči sjednica Predsjendištva, koje su zakazane za 20. kolovoz.

“Ja sam jedan dokument koji nosi taj naziv dobio u 9:30. U njemu na naslovnoj strani piše august 2018. Ne piše ko ga je poslao, ne piše da li je Komisija za NATO integracioni proces, ne stoji Savjet ministara. Ne može tek tako doći. Rekli su mi da je to došlo iz kabineta gospodina Komšića”, rekao je Dragoljub Reljić.

Presica je smiješna, posljedice nisu, kaže predsjedvajući Komšić, koji je i danas pri svom ranije izrečenom stavu.

“Sve ostaje isto. Gospodin Dodik ima sljedeće mogućnosti, prihvatiti ANP, odbiti potpuno ANP ili prihvatiti ANP i predložiti eventualne izmjene koje su po njemu opravdane, pa da se onda svi o tome izjasnimo.”

Komšićev kolega Šefik Džaferović sličnog je stava.

“Očekujem da se do održavanja redovne i vanredne sjednice Predsjedništva BiH, zakazanih za 20. august, postigne kompromis o sadržaju i slanju Godišnjeg nacionalnog programa BiH (ANP) za saradnju sa NATO-om, kao i o imenovanju mandatara za sastav budućeg Vijeća ministara BiH. I jedino i drugo su zakonska obaveza i zadiru u domen vladavine prava.”

A njegova stranka – SDA je ako je suditi po današnjem priopćenju upravo za slanje Godišnjeg nacionalong programa. Iz ove stranke – kažu modificirani ANP je jedino rješenje. Imali su i jasnu poruku za Milorada Dodika.

“Ukoliko odbije kompromisno rješenje, Dodik će pokazati da ne poštuje Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje je sam potpisao, i biće u potpunosti odgovaran za sve posljedice koje će nastupiti”, poručili su iz SDA.

Da Bosna i Hercegovina mora napraviti odabir, stava je ministrica obrane Marina Pendeš. Komentirajući ANP napominje kako Bosna i Hercegovina mora izvršiti preuzete obaveze ili gubi međunarodni utjecaj.

“Ne smijemo dopustiti, da se ispunjavanje tehničkog pitanja kao što je ANP tretira kao platforma za nove unutarnje nesuglasice. Povlačenje iz okvira za koordinirano strateško djelovanje, nanijelo bi povrede ugledu Bosne i Hercegovine i zaledilo odnose s važnom vojno-političkom organizacijom. Preuzeli smo svi državne obaveze i od nas se traži izvršavanje. Neizvršavanje obaveza na NATO putu utjecat će na percepciju naše političke ozbiljnosti i u europskim integracijama”, ocijenila je Pendeš.

“Mi smo na neki način preodređeni da imamo jednu kolektivnu sigurnost, a svakako ako bi pogledali kolektivnu sigurnost u svijetu, onda je NATO odogovor na to, mislim da niko ne može biti neutralan jer ne možemo biti različiti od većine onih u svijetu, koji su pritekli kolektivnim sigurnostima”, kazala je dijana Gupta, predsjednica Atlantskog vijeća BiH.

Zanimljivo kako službena Moskva još šuti o dogovoru lidera o NATO putu BiH, piše novinar Euroblica Slobodan Popadić. Pita se i da li se Dodik zamjerio Putinu?

“Suština je kada nemate zvanično saopštenje Ambasade iz Moskve, kao što je recimo američka Ambasada tražila od lidera da se jasno očituju i objasne šta su potpisali, onda možete samo da zaključujete šta to znači. U ovom slučaju to može biti ili znak odobravanja, pa čekaju šta će biti sljedeći ili prvi korak.”

Ili možda saznaju sutra, jer bi se kako saznejmo na Jahorinii trebali sastati ruski veleposlanik Petar Ivancov te Milorad Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad